Вести

Селаковић: Народни музеј једна од темељних установа модерне Србије

Министар културе Никола Селаковић на Свечаној академији поводом 180 година Народног музеја Србије поручио је да Народни музеј представља апсолутно једну од темељних установа модерне Србије, као и да је делио судбину нашег народа.

Министар Селаковић је истакао да Народни музеј показује колико су битне оне институције које су задужене да културу једног народа чувају, негују, да је граде и унапређују.

"Тај посао је у нашем роду српском незамислив без Народног музеја. Стога је задатак свих нас који смо у данашњем времену задужени да водимо бригу о чувању, развоју и о изградњи српске културе, али и нашег националног бића, нарочито у некој њиховој духовној димензији, да институције негујемо, подржавамо, да их градимо, да настављамо тамо где су наши претходници стали", поручио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је рекао да за разлику од периода када је Народни музеј био затворен, он данас бележи вишецифрене бројке својих посетилаца на годишњем нивоу, што је за сваку похвалу и додао да то не значи да је посао завршен, већ да још много тога треба да се уради.

"Сматрам једним од императивних задатака Министарства на чијем сам челу непуних недељу дана да у овом мандату поново отворимо Галерију фресака како за домаћу, тако за инострану публику и учинимо доступним једну од најлепших Галерија ликова светаца насталих у периоду од 12. до 15. века", рекао је министар Селаковић и додао да је то нешто чиме Београд може да се подичи.

Министар Селаковић је нагласио да Народни музеј представља једну од темељних установа модерне Србије.

"Ако погледамо у наш национални календар, видећемо да је 10. мај на један начин дан голготе, зато што је на овај дан пре 430 година спаљено тело Светога Саве на Врачару, али и дан Васкрса, јер је на овај дан 1844. васкрсла српска жеља за уздизањем, чувањем и развојем културе кроз оснивање нашег националног музеја", поручио је министар Селаковић.

Министар Селаковић је истакао да ако се погледа година његовог оснивања, види се "да је то била година када је за време Владе Књаза Александра Карађорђевића, пре 180 година, донет Српски грађански законик, када је сачињен српски национални програм – Начертаније, у време Владе Илије Гарашанина и када је указом министра просвете Јована Стерије Поповића основан Музеум сербски".

Министар Селаковић је захвалио свима који раде у Народном музеју, без којих Музеј не би постојао, оних који му дају душу, посебно истичући оне који су у Музеју дочекали пензију и који су читав свој радни век узидали у ово предивно здање и виталну институцију наше културе и нашег народа.

На свечаној академији министар Селаковић је примио захвалницу у име Министарства културе.

На свечаности су се обратили директорка Народног музеја Србије Бојана Борић-Брешковић, директор Државног архива Србије Мирослав Перишић и управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.

 

 

 

 

Извор: Танјуг