Вести

Селаковић: Наставак добре сарадње и дијалога

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са шефом дипломатије Чешке Републике Томашом Петричеком.

Шефови дипломатија Србије и Чешке, сагласили су се да су односи две земље традиционално добри и пријатељски и да данашња посета чешке делегације Београду представља динамику и континуитет политичког дијалога који постоји на свим нивоима.

Селаковић је навео да ће добре и традиционално пријатељске односе потврдити и посета председника Александра Вучића Прагу 18. и 19. маја и захвалио Петричеку, чешкој Влади и председнику Милошу Земану на снажној подршци Србији у европским интеграцијама.

"Чешка искрено и снажно подржава европски пут Србије и уверени смо да ћемо током португалског председавања имати и одржавање Међувладине конференције у што скорије време", рекао је Селаковић.

Селаковић је додао да је током састанка са Петричеком разговарао и о дијалогу Београда и Приштине и регионалној сарадњи.

Истакао је да је Србија била, јесте и биће спремна да Чешкој пружи подршку у даљој борби против епидемије Kовид 19 и свему што она проузрокује.

"Чињеница да одржани бизнис форум говори о томе да постоји са обе стране спремност да и након пандемије ковид 19 помажемо једни другима и привредно у превазилажењу лоших економских последица пандемије", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је економска сарадња досегла ниво годишње размене од скоро 1,2 милијарди евра, од чега је српски извоз у Чешку више од 635 милиона евра и упркос пандемији ковида-19 показао је тенденцију раста, а не пада.

Према његовим речима, сусрет у Београду добија на значају још више чињеницом да је са министром Чешке дошло и 20 пословних људи који су имали састанке са колегама из Привредне коморе Србије, међу којима су представници компанија које инвестирају или планирају да инвестирају у нашој земљи.

"То је први одлазак делегације Чешке од почетка пандемије и тиме је додат већи значај овој посети и јачању односа", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да су разговарали и о културној сарадњи и да је Србија спремна да подржи одржавање изложбе у Прагу о чешко - српским историјским односима, као и да су упутили молбу за очување посебног лектората за српски језик на Kарловом Универзитету у Прагу.

 

 

Извор: Танјуг