Вести

Селаковић: Настављамо са процесом регистрације наших бораца

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић уручио је борачким Удружењима и Удружењима за неговање традиција уговоре о финансирању пројеката.

У Скупштини Србије уручено је укупно 85 уговора борачким удружењима и удружењима за неговање традиције.

Јавни позив за подношење предлога пројеката из области борачко-инвалидске заштите, чији је циљ унапређење социјалне укључености бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и породица палих бораца, као и неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања расписало је у октобру 2023. године.

Селаковић је најавио да ће се у наредној години ући у ревизију овог система конкурисања, јер како је објаснио треба омогућити конкурисање и за ствари које ће бити у јавности видљиве.

Према његовим речима то би значило да удружења или организације, могу да конкуришу и уколико желе да подигну спомен-обележје или чак и за то уколико желе да организују студијска путовања.

"Србија је данас успешнија и озбиљнија земља, а то се види и кроз наше буџете, кроз наше јавне финансије и уверен сам да ћемо моћи у овом времену пред нама више новца и средстава да издвајамо и за ове потребе", рекао је Селаковић.

Селаковић је додао и да је данашња додела уговора други по реду такав повод у овој календарској години.

"У ребалансу буџета за ову годину успели смо да за 20 одсто увећамо средства у односу на иницијални буџет, а могу да кажем да смо и у буџету за наредну 2024. наставили са повећавањем износа средстава која додељујемо организацијама које се јављају на конкурсе", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео и да у Србији са данашњим даном има преко  43.000 регистрованих бораца наглашавајући да је уверен да ће их брзо бити 45.000.

"У овој години нашим борачким легитимацијама придодали смо својство картица погодности и у сваком крају смо се трудили да имамо најмање по једно, а било је и више нових друштвено-одговорних компанија, предузећа, банака, осигуравајућих друштава који су се придружили онима који су уз борачку легитимацију почели да дају озбиљне погодности", рекао је Селаковић.

Министар је најавио да ће се у јануару наредне године наставити са свечаним уручивањем борачких споменица, али и са наставком бриге о онима који су, како је рекао "знали за Србију да ратују, неки од њих дају животе, неке делове тела и своје здравље".

Селаковић је додао и да ће ресорно министарство наредне године предузети и читав низ активности у циљу обележавања 25. годишњице, како је рекао "херојске одбране отаџбине и страдања нашег народа у НАТО агресији 1999. године".

Селаковић је нагласио и да је у плану да се реформише одлазак ратних војних инвалида на бањску рехабилитацију и лечење, како би имали што већи обухват лица и да се не би дешавало да сваке године одлазе једни те исти људи. 

 

 

Извор: Танјуг