Вести

Селаковић: Не одустајемо од чланства у Европској унији

Пуноправно чланство Србије у Европској унији је наше стратешко опредељење и приоритет од којег нећемо одустати, рекао је  министар спољних послова Републике Србије, Никола Селаковић, после састанка са министром иностраних и европских послова Словачке, Иваном Корчоком.

Селаковић је рекао да је Корчоку захвалио и на принципијелној подршци Словачке по питању очувања нашег суверенитета и територијалног интегритета, односно по питању Косова и Метохије, и захвалио на подршци у процесу нормализације односа Београда и Приштине и улози коју у том процесу има словачки колега Мирослав Лајчак.

"Захвални смо и ценимо подршку коју нам пружате", рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да Словачка никада није блокирала Србију на европском путу и да смо увек имали подршку Словачке.

Селаковић је изразио задовољство што Словачка тему проширења Еврпске уније држи на високо позиционираном месту, залаже се за проширење и током португалског председавања Унији и подржава отварање нових поглавља у преговорима Србије о чланству.

Селаковић је захвалио Влади Словачке и словачком народу на несебичној помоћи Србији од почетка пандемије корона вируса, као и на помоћи коју је уручио словачки министар у ПЦР тестовима и заштитној опреми за Клинички центар Србије.

За Србију је, како је Селаковић рекао, важно да Словачка са Вишеградском групом показује интересовање за регионалну сарадњу и да Србија подржава заједничке министарске конференције Западног Балкана и Вишеградске четворке.

Селаковић је нагласио да Србија и Словачка уз изузетно високе политичке односе имају и запажену трговинску размену и позвао словачке инвеститоре да улажу у Србију.

Селаковић је навео да економска сарадња Србије и Словачке у 2020. години, упркос пандемији, није забележила велики пад и да је прошле године трговинска размена износила 545 милиона евра, од чега су српска предузећа забележила 301,7 милиона евра извоза у Словачку.

Посебна вредност у односима две државе, како је навео Селаковић, јесу више од 52.000 припадника словачког народа у Србији и више од 7.000 припадника српског народа који живе у Словачкој и оцењује да то пружа другачију дименизју нашим однсима и чини наше пријатељство и братство чвршћим.

Селаковић је најавио да ће се Србија 2022. године канидатовати у Унеско заштиту словачког наивног сликарства из Ковачице као нематеријалне културне баштине.

"Тиме ће Србија постати међу првима у овом делу Европе која ће затражити заштиту културне баштине која оригинално припада националној мањини која живи на њеној територији", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да ћемо следеће године прославити 220 година од досељавања пријатеља Словака на територију данашње Србије, те да је у сарадњи са челницима Града Београда упућен предлог да се једна улица у Београду назове по Братислави.

Селаковић је изразио спремност и да се обезбеди место за подизање споменика Људовиту Штуру у Београду, и предложио подизање споменика Николи Тесли у Словачкој.

 

 

 

Извор: Танјуг