Вести

Селаковић: Ништа нас неће спречити да дођемо код вас

Генерални секретар председништва Србије Никола Селаковић је данас на округлом столу у Косовској Митровици, пре него што је ухапшен директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, изјавио да се неће одустати од тражења правог решења које Србе и Србију не понижава.

"Баш онако као што ми данас нисмо одустали упркос свим претњама, забранама, кордонима, контролама, баш онако као што нису успели да нас зауставе да дођемо овде и да вас чујемо, тако нећемо одустати ни од наше борбе за тражењем правог, исконског решења које Србе и Србију не понижава и које води рачуна о нашим државним и националним интересима", истакао је Селаковић.

Он је рекао да је идеја председника Србије Александра Вучића о покретању унутрашњег дијалога о КиМ вратила КиМ у жижу српске животне, а не само политичке, стварности.

"Зато смо данас овде са вама и зато ћемо и увек долазити код вас. Не верујемо да ће постојати нешто што ће у томе успети да нас спречи јер је братска крв, братска љубав нешто што не зна за границу - то је нешто што нас је везивало, што нас везује и што ће нас везивати", истакао је Селаковић.

Он је рекао да је прошло скоро две деценије како је Србију напала "највећа војна машинерија на свету са циљем да се отме оно што је нашој земљи најсветије".

"Из тог периода од близу 20 година надам се да смо научили, видели и схватили много и да ћемо много више да се ослањамо на свој разум и памет, да знамо шта је наше, шта имамо и шта на дамо, као и да схватимо да је живот сваког нашег детета, човека, жене, мајке на КиМ и остатку Србије за нас светиња", подвукао је Селаковић.

Припадници интервентне јединице Косовске полиције привели су данас поподне, нешто после 17.30 сати, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.

Ђурић је ухапшен у сали Митровачког двора, где је управо био почео разговор у оквиру унутрашњег дијалога о КиМ.

 

Селаковић уверен да ће Ђурић ускоро бити ослобођен

Привођење Марка Ђурића је скандал и представља "терорисање голоруког народа", рекао је генерални секретар председништва Србије Никола Селаковић. Он је новинарима испричао да су Ђурићу везали руке, али да он није пружио никакав отпор да би испровоцирао такав њихов поступак.

Каже да за сада нема информација где је одведен директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, након што су га привели припадници интервентне јединице Косовске полиције, али да је уверен да ће он ускоро бити ослобођен.

Селаковић је, након инцидента у Митровачком двору у којем се одржавао округли сто посвећен дијалогу о КиМ, рекао новинарима да Ђурић данас у Косовској Митровици није угрозио ничију слободу својим деловањем.

На питање новинара да ли државни врх Србије предузима нешто за ослобађање Ђурића, Селаковић је рекао да Србија има озбиљно и мудро руководство и да се председник Александар Вучић на првом месту води разумом и да зна шта ради.

Упитан да ли су покушали и њега да ухапсе Селаковић је рекао да је стајао поред Ђурића и да су га специјалци препознали, али да нису покушали да га приведу.

"Али то није искључено, могу да дођу да нас све похапсе. Остајем у Косовској Митровици и чекам да ослободе Марка Ђурића", рекао је Селаковић.

Он је рекао да су данас власти из Приштине показале да "албански сепаратисти који су заслужни за тренутно стање на КиМ не желе, неће и одбијају да спроведу одредбе из Бриселског споразума о формирању ЗСО".

"Учиниће све само да не изврше своје обавезе, а Србија је показала сремност да испуњава оно што је преузела на себе", рекао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише то што су припадници КФОР-а стајали са стране и фотографисали напад специјалаца РОСУ на Србе окупљене у Митровачком двору, Селаковић је одговорио да то подсећа на сцене из Приштине јула 1999. године.

"Чему може да се нада Србин повратник у Глини, ако се ово данас десило на северу КиМ. Овде смо водили нормалан дијалог, а они шаљу бомбе, сузавац и цеви", рекао је Селаковић.

На питање да ли је имао дозволу да уђе на КиМ, он је рекао да је дошао на територију своје земље и међу свој народ.

Селаковић је скандалозним оценио и назвао терорисањем то што су специјалци Косовске полиције псовали и гурали новинаре, иако су им они показивали прес легитимације и на енглеском говорили да су представници медија.

Он је додао да су данас теже повређени министар пољопривреде, шумарства и руралног развоја у косовској влади Ненад Рикало, заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић, градоначелник Лепосавића Зоран Тодић, директор Канцеларије за питања заједница Иван Милојевић и директор школе у КиМ Небојша Милановић.

 

С грађанима код моста у Митровици 

Генерални секретар у кабинету председника Србије Никола Селаковић позвао је вечерас грађане у Косовској Митровици, који су се, након привођења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, окупили испред моста на Ибру, да мирно, разумно и прибрано сачекају шта ће им поручити шеф српске државе после седнице Националног савета безебдности. 

„Данас смо дошли 15-ти пут заредом да на округлом столу унутрашњег дијалога о КиМ Марко Ђурић и ја разговарамо са нашим покрајинским министрима, градоначелницима, представницима привремених органа, руководиоцима како да се решавају проблеми, а не како да се праве нови. Како да решавамо оно што је гомилано деценијама. Само речју, не песницама, не оружјем, насиљем, силом", рекао је окупљенима Селаковић.

Селаковић је рекао да ни једну једину повреду, нити увреду нису никоме упутили, а међу њих су, каже, у Митровички двор насилници из Приштине, који су терорисали српски голоруки и незаштићени народ и пре 25 година, упали са дугим цевима, шок бомбама и сузавцем“. 

Селаковић је казао да је у свакој цеви био метак, да су малтретирали и терорисали голоруке људе, а некима су нанели и теже повреде, некима лакше. 

Директора Канцеларије за КиМ су, према његовим речима, ухапсили мучки. 

Казао је да због тога више не треба имати никакву илузију. 

„Ми знамо од почетка, али смо хтели да верујемо да ипак постоји тручица разума да када се нешто потпише и договори да се поштује, испуњава. После овога данас и онај коме није било јасно да косовски Албанци, сепаратисти од државе Србије неће и не желе да спроводе Бриселски споразум, да неће да раде на формирању ЗСО. То је ваљда данас јасно и онима који их подржавају већ две деценије“, нагласио је Селаковић. 

Селаковић је истакао да није постојао ниједан једини разлог да се данас људи тероришу, шутирају, да им се држи цокула на глави, кундак на леђима, цев у устима. 

„Они су то данас радили нашим људима у северној Митровици“, рекао је Селаковић. 

Селаковић је додао да Србија данас има разумно и мудро руководство, председника који се бори за сваког човека, да сачува наш понос и достојанство, који води политику главом и разумом на првом месту. 

Позвао је грађане да саслушају обраћање председника Вучића, истичући да никада није изневерио свој народ. 

„Јасно нам је да неће да спроводе Бриселски споразум, да неће да формирају ЗСО, да ће измишљати разлог за разлогом да тероришу голорук народ. Шта ли тек раде тамо где нема Срба оволико“, упитао је Селаковић. 

Селаковић је најавио да ће разговори у оквиру унутрашњег дијалога бити настављени.

„На њихов метак у цеви добиће нашу реч из уста, која никог од њих неће повредити, због које ниједно дете неће заплакати, ниједна мајка закукати. Молим вас да будете разумни, прибрани“, апеловао је Селаковић.

 

 

 

извор: Танјуг