Вести

Селаковић: Очекујем добре резултате у борби против криминала

СТАРА ПАЗОВА - Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да очекује да закон о организовању надлежности државних органа у борби против организованог криминала и корупције буде усвојен, као и да ће дати добре резултате у борби против криминала и корупције.

Закон, иначе, предвиђа оснивање посебних одељења у седиштима виших тужилаштава у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Упитан да ли је оснивање тих одељења значи и да није задовољан што после три године власти СНС-а нема ниједне пресуде иако је најављивана озбиљна борба против организованог криминала, Селаковић је рекао да није задовољан, али да тих пресуда није било ни за 12 година владивине Демократске странке.

Он је подсетио да су у неким процесима, онима који су називани процесима века попут суђења стечајној мафији, након првог степена изречене ослобађајуће пресуде после којих није било жалби тужиоца.

''Није ми добро када добијем податке да се у једном дану са рачуна Вишег суда у Београду више од 155 милиона динара исплати на трошкове поступка који траје дуги низ година и у коме није доказана кривица'', рекао је Селаковић.

Он је додао да је велики проблем што нема пресуда у случајевима који су од значаја за јавност, али да неких помака има и да правосуђе жели да се избори са проблемима.

Како је додао, то је систем у коме се резултати виде тек после неког времена.

Селаковић је најавио да следе измене и допуне кривичног закона у делу који се односи на кривичном дела против привреде, као и израда закона о пореклу имовине.

Министар правде Никола Селаковић обилази данас у Старој Пазови локацију на којој је започета изградња новог објекта за потребе правосудних органа те општине.

 

Министарство припрема мере за рационализацију броја запослених

Селаковић је најавио да његово министарство припрема мере о рационализацији броја запослених у правосуђу истичући да неометано обављање послова у правосуђу не сме да пати због рационализације.

"Неометано обављење послова у правосуђу не сме да буде жртва мера Владе које подржавамо и у које ћемо се уклопити и верујем да ће Министарство правде изаћи са најдетаљнијом анализом служби и запослених и систему правосуђа", рекао је Селаковић.

Министарство правде предано ради да рационализација не буде само у смањењу броја запослених, рекао је Селаковић додајући да постоји значајан природан одлив кадрова. 

Он је као проблем истакао и лошу алокацију кадрова, јер како је рекао, негде има вишка људи, а негде мањка.

"Мерама које ћемо ускоро представити трудићемо се да рационализујемо правосуђе имајући у виду да ту раде људи жестоко преоптерећени послом", рекао је он и додао да је Министарство правде пре пет година спровело рационализацију која је била "исувише оштра и којом је нарушено неометано обављање послова у правосуђу".

Говорећи о рационализацији, Селаковић је подсетио да су оснивање нове мреже основних судова и почетак јавно-тужилачке истраге биле мере које су биле праћене кадровским ојачавањима у складу са материјалним ресурсима.