Вести

Селаковић: Орден Александра Невског симбол посвећености отаџбини и раду

Председник Србије Александар Вучић одликован је Орденом Александра Невског у Русији. Тај орден додељује се од 1725, а први који га је добио био је Петар Велики, и то постхумно. Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да то одликовање сведочи о угледу Србије, али и о угледу председника Вучића.

Никола Селаковић је рекао да је одликовање Александра Невског важно за Србију, али и за председника и његову породицу.

"Ово одликовање има невероватно занимљиву историју – основала га супруга Петра Великог, царица Катарина Прва, а онда су га комунисти укинули, да би га Стаљин опет обновио јер је углед тог одликовања код руског народа био велики", рекао је Селаковић.

Напоменуо је да Александар Вучић није склон придавању велике пажње признањима и одликовањима, јер свако ко, како каже, "даје све од себе рачуна на успех", али му је због тог одликовања веома драго. Посебност тог одликовања за председника, заједно са Орденом Републике Српске на огрлици, јесте то што сведочи о угледу Србије у свету, у Русији, али и угледу нашег председника, рекао је Селаковић. Навео је да Орден носи слоган – за рад и отаџбину, и у том контексту истакао "чврстину и посвећеност" председника Србије.

"Економским реформама, фискалном консолидацијом, подизањем државе, али и чувањем неутралности и независности Србије, њеним јачањем, уписао је себе у историју", каже Селаковић.

Навео је и речи председника Владе Бугарске Бојка Борисова, који је, како каже Селаковић, рекао да је "за све ово потребно нешто што има Александар Вучић – велика леђа", која су, додаје Селаковић, "у стању да поднесу и нападе, пљувања, неутемељене критике". Напомиње да је Вучић успео да задржи војну неутралност, да није за улазак у НАТО, али ни за увођење санкција Русији, да је за европски пут Србије, али да јача односе и са Москвом и Пекингом.

"Наравно да је ово веома важно за наш народ, нашу Србију, а када је реч о личном односу даћу себи за право да кажем да никоме није заиграло срце због тога као што је председниковом оцу Анђелку Вучићу. Вероватно је то и због породичне историје, зато што је његов отац, кога су усташе убиле у Другом светском рату, пре своје погибије хтео да на свом коњу оде у Русију. У таквој породичној саги, његов унук данас добије одликовање Светог Александра Невског и то не од било кога већ од председника Владимира Владимировича Путина", рекао је Селаковић.

Поводом појединих навода о лошем личном односу двојице председника, Селаковић је рекао да о томе могу да говоре или неупућени или, како каже, политички спекулатни.

"Додела оваквог једног одликовања је потврда тога и уверен сам да ће се то наставити. Овакво одликовање је показатељ сваком младом човеку да се рад, марљивост, чврстина исплате", рекао је Селаковић.

Истиче да је Вучић први Србин после Николе Пашића који је добио ово одликовање и да би, уколико председник Путин приликом посете Србији 17. јануара уручи Орден Вучићу, то била додатна почаст.

Што се тиче предстојеће посете, генерални секретар председника Србије каже да су припреме у јеку и да је та посета још једна потврда добрих односа Србије и Русије и великог уважавања српског државног врха.

 

Важно да смо сложни

Селаковић је говорио и о таксама Приштине и наводима да је Тачи обећао њихово укидање.

"Пред нам није једноставна ни лака година, чекају нас много компликована дешавања у вези са Косовом и Метохијом. Зато је важно да смо сложни, да знамо шта хоћемо и да јачамо пријатељство у свету", каже Селаковић.

 

 

 

 

извор: РТС