Вести

Селаковић: Остаје горак укус иза Хашког трибунала

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић каже да после скоро четврт века рада, иза Хашког трибунала остаје "горак укус и тешка слика" тога да су највише осуђивани управо они који су највише страдали. То кажем и као правник, и као човек, и као Србин, истиче Селаковић.

Никола Селаковић је истакао да су Срби највише страдали у ратовима на овим просторима, али и да су можда највеће жртве распада бивше Југославије.

"Не можда, то говоре подаци, то говоре бројке, то говоре чињенице", рекао је Селаковић.

Коментаришући то што су Срби у Хагу осуђени на укупно више од 1.000 година затвора, а да су са друге стране ослобођени Анте Готовина, Младен Маркач, Рамуш Харадинај, Насер Орић, Селаковић је рекао да после четврт века рада иза Хашког трибунала остаје "горак укус".

То кажем и као правник, и као човек, и као Србин, истакао је Селаковић.

"Не бих улазио у појединачне пресуде. Чињеница је да ће коначни суд о томе шта је обележило његов рад и колико је он био успешан или неуспешан дати историја и о томе ће судити генерације које долазе", рекао је генерални секретар председника Србије.

Председник Хашког трибунала Кармел Ађијус замерио је Србији што двоје припадника Српске радикалне странке није изручено Хагу, а Селаковић је навео да је јучерашњи састанак Александра Вучића и Ађијуса био веома тежак.

Александар Вучић је на том састанку изразио интересовање и спремност Србије да наши држављани који су у Хашком трибуналу осуђени, издржавају казну у Србији и изразио је забринутост због третмана српских држављана у Хагу, објаснио је.

"Ађијус је рекао да не постоји начин да се избегне поступање по захтеву Хашког трибунала, који престаје са радом за два месеца. У случају два радикала, наставиће постојање захтева за изручење Вјерице Радете и Петра Јојића", навео је Селаковић.

Према његовим речима, председник Вучић је објаснио да Србија има закон о сарадњи са Хашким трибуналом који јасно прописује да се он тиче људи који су оптужени или осумњичени за ратни злочин.

"Овде није реч о ратном злочину и ми се придржавамо наших закона", рекао је Селаковић.

Коментаришући оцену Ађијуса да је неприхватљив ангажман генерала Лазаревића на Војној академији, истиче да у томе не види ништа спорно. Он је осуђен, издржао је казну и дошао у своју земљу. Позван је да одржи једно предавање, није био предавач, рекао је Селаковић.

Упитан о дијалогу о Косову, Селаковић је рекао да ће он тећи својим током, да ће бити настављен овог месеца, те да ће се у њега укључити академске заједнице, представници уважених националних културних установа.

"Постоји покушај бацања сенке на дијалог, а то су ставови људи којима никада не можете да угодите, који кажу да је дијалог фингиран, да дијалог не постоји, а постоји", рекао је Селаковић.

Истакао је да је било задовољство слушати професоре права који су на првом округлом столу износили опречна и различита мишљења и додао да је први пут озбиљно и отворено разговарано на тему Косова и Метохије, а да политичари нису главни актери.

Критикујући овакве опаске о дијалогу, Селаковић је рекао да је "суштина да они немају о том дијалогу шта да кажу, немају политику ни озбиљан приступ, никакав план и осећај за оно што чува Србију на Косову и Метохији".

"Држава није организатор округлог стола, то је била Конференција правних факултета Србије. И парламентарне странке ће саме моћи да се организују, али зашто да не кажу и ванпарламентарне странке шта мисле", рекао је Селаковић.

Истиче да ће, у оквиру унутрашњег дијалога о Косову и Метохији, сви моћи да у толерантном духу искажу своје мишљење.

 

Очекујем став Вучића о изборима за две недеље

Коментаришући то што је отказана седница Председништва СНС-а јер није донета коначна одлука о ванредним парламентарним изборима, Селаковић је рекао да председник Александар Вучић има обичај и воли да саслуша различита мишљења из врха странке, људи који су њему блиски.

"Прошле недеље је одржао консултације. Саслушао је пажљиво, али то не значи да увек послуша. Он воли да чује мишљење и да га размотри. Овог пута се мишљење председника разликује од мишљења већине", рекао је Селаковић.

Упитан за шта се залаже председник, а за шта већина, Селаковић је рекао "то ћемо видети".

"Председник није човек који одлуке доноси брзоплето, председник је човек који о својим одлукама добро размисли. Очекујем за неких 10 дана - две недеље да председник изађе са својим ставом, али познајући њега, то неће бити у интересу СНС, већ у интересу Србије, државе и народа", поручио је Селаковић.

 

 

 

извор: РТС