Вести

Селаковић отворио изложбу "Династија Обреновић и позориште"

Министар културе Никола Селаковић отворио је у Музеју позоришне уметности изложбу  "Династија Обреновић и позориште" и том приликом истакао да ова поставка има изузетну важност јер кроз њу не славимо  само богату позоришну традицију наше земље, већ и допринос династије Обреновић развоју српске културе.

Говорећи о значају династије Обреновић  за модернизацију Србије, министар Селаковић указао је да је  један од стубова те модернизације био  управо развој културе а подршка позоришној уметности неизоставни део процеса освешћивања културног и националног идентитета српског народа током 19. века.

"Један од кључних тренутака у културној историји Србије је оснивање Народног позоришта у Београду, чији су рад и развој били уско повезани с подршком ове наше владајуће династије. Значај тог подухвата превазилазио је границе уметничког света, јер је позориште постало огледало друштвених и политичких промена кроз које је Србија пролазила", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић рекао је да је Музеј позоришне уметности у Београду институција са дугом традицијом у очувању и промовисању наше позоришне баштине, а овом изложбом даје изузетан допринос разумевању улоге позоришта у српској историји.

Изложба уприличена у сусрет обележавању 75 година Музеја позоришне уметности основаног 1950.  биће отворена до краја децембра.

 

 

 

Извор: Танјуг