Вести

Селаковић отворио изложбу "Поморишац – Васа Поморишки"

Министар културе Никола Селаковић отворио је у Музеју наивне и маргиналне уметности у Јагодини гостујућу изложбу Галерије Матице српске „Поморишац – Васа Поморишки“, која посетиоцима представља дела великог уметника из колекција различитих музеја.

Селаковић је истакао да је после Новог Сада изложба дошла управо у Јагодину, као други град у Србији у коме је приказана и додао да је Васа Поморишац једна од најмаркантнијих фигура српске уметности.

„Оно што ми данас подразумевамо да нема модерности без традиције, да нема високе уметности без разумевања свакодневице, да нема космополитизма без патриотизма и још много тога што је данас очигледно истински образованом човеку и истински слободном друштву, у његово време морало је да буде изборено надахнућем, храброшћу и упорношћу, залагањем и дара и главе, у име личног, уметничког и националног достојанства“, прецизирао је Селаковић.

Министар је указао да чак и не упуштајући се у било који појединачан мотив обиља слика Васе Поморишца којим се одликује и живот сам, величанствено је да свако дело успева у ономе што сваки уметник жели, а достижно је само понеком мајстору – не да само описује живот, већ да нас добром животу учи.

„Зато дугујемо захвалност овом великом уметнику чије дело говори и о смислу уметности, али и о суштини људскости. Борбе које је водио, водио је да бисмо ми баштинили победе, док је ожиљке однео са собом. Зато ће Министарство културе наставити да са ентузијазмом и љубављу којом нас је Васа Поморишац надахнуо, помаже и подржава све оно и све оне који марљиво раде на уздизању свести о овом генију и његовом предивном делу, за нас и генерације које долазе“, нагласио је Селаковић.

Селаковић је закључио да је Васа Поморишац један од фантастичних примера развоја једног уметника и прави образац настајања уметника који чека право време да буде у свој својој величини и пуноћи и поручио да је то време дошло и да је то време започела Галерија Матице српске, организујући ову изложбу прво у Новом Саду, а од данас и у Јагодини.

Изложба „Поморишац – Васа Поморишки“ биће отворена до 8. септембра. Поставка је резултат сарадње две републичке установе културе, па ће у Галерији Матице српске сутра бити отворена гостујућа изложба „Свесно напуштање реалности: Илија Босиљ и Сава Секулић“ Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини.

 

 

Извор: Танјуг