Вести

Селаковић отворио изложбу "Превентивни мир"

Министар културе Никола Селаковић истакао је на отварању изложбе Микеланђела Пистолета "Превентивни мир" у Музеју савремене уметности да "ако уметност увек говори универзалним језиком, она најбоље проговара у делима уметника као што је Пистолето, који се управо језиком уметности бори за универзалне вредности хуманости и креативности“.

"Посебно ми је драго што је уважени маестро Пистолето наш стари гост, односно ово је његов трећи по реду боравак у Београду, али је ово његова прва велика и једна од најзначајнијих самосталних изложби у нашој земљи“, рекао је министар Селаковић и изразио задовољство што је Пистолето, непосредно пред свечано отварање изложбе, евоцирао успомене на време након отварања зграде Музеја савремене уметности 2017. године и уделио Београду један диван комплимент рекавши шта јој се то све догодило у претходних 55 година откако је овде био први пут.

Министар Селаковић је нагласио да не чуди што је Пистолето баш из земље чија култура од Старог века до данас представља један од најзначајнијих и најупечатљивијих израза људске културе уопште и да је за Републику Србију зато културна сарадња са Републиком Италијом један од апсолутних приоритета када говоримо и о пољу културе.

"У небројеним историјским и културним преплитањима културних простора наша два народа, данас у Београду имамо таквог уметника, као што је Микеланђело Пистолето, који својим одлучним и храбрим изразом представља важног савезника у борби против сивила потрошачке свакодневице", додао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је овом приликом поздравио интензивну културну активност и запажене програме италијанске стране у Републици Србији, посебно у години када се обележава 145 година од успостављања дипломатских односа наше две земље и стогодишњице од "инаугурације"здања италијанске Амбасаде у Бирчаниновој улици, у Београду.

Министар Селаковић је нагласио да је ова изложба само једна од најава јубилеја Музеја савремене уметности, који ће наредне године прославити шест деценија свога постојања и указао да се континуирана и динамична сарадња у области културе између две државе одвија у свим њеним доменима, у области заштите културног наслеђа, сарадњи установа културе, размени уметника, стручњака и научника; сарадњи у области визуелних уметности, у области издаваштва, обостраног превођења и објављивања књижевних дела, у области библиотекарства, књижарства, архива, позоришне и посебно, филмске уметности и другим.

"Наша жеља је интензивирање међуинституционалне сарадње партнерских установа, а уверен сам да ће Музеј савремене уметности у тој сарадњи заузети посебно важно место. Вратићу се на речи великог Пистолета "Ништа није заувек и све се мења" осим, рекао бих, наше жеље да са Италијом будемо партнери, а са италијанским уметницима савезници у борби за један бољи, лепши и мирнији свет", поручио је министар Селаковић.

Највећи живи италијански уметник, 91-годишњи Микеланђело Пистолето, аутор је изложбе "Превентивни мир" која ће у Музеју савремене уметности бити отворена од 10. маја до 10. септембра. Изложба представља савремено италијанско ликовно стваралаштво и даје увид у више од шездесет година праксе једног од најутицајнијих савремених уметника у Европи данас, у циљу да прикаже његов целокупан опус од 1960. године, укључујући и радове из најновије продукције.

Отварању изложбе присуствовале су председседница Покрајинске владе Маја Гојковић и министарка културе Републике Словеније Аста Вречко.

 

 

 

 

Извор: Танјуг