Вести

Селаковић: Ово је тренутак достојанствене и свечане туге

Mинистар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је, по протоколу који је објавио Синод СПЦ, предвиђено да на сахрани Патријарха српског г. Иринеја говоре митрополит Хризостом, председник Србије Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и отац Петар Лукић, старешина београдске Саборне цркве.

"Ово је тренутак достојанствене и свечане туге. Ми испраћамо на онај пут за који се целог живота спремамо нашег Патријарха, а свако у оваквим ситуацијама може да покаже меру сопствене личности, тако да они који су у стању да изговарају разне непримерене и неумесне ствари, тиме не говоре о ономе о коме говоре, они говоре о самима себи", рекао је Селаковић.

Како је истакао, ово је тренутак када треба да се покаже то за шта се борио Патријарх српски г. Иринеј, а борио се за јединство.

 

Патријарх Иринеј је са Вучићем имао посебан однос

Селаковић је изјавио да је патријарх Иринеј био мудар и мирољубив човек, човек визије који је схватао моћ народног јединства и да је с председником Србије Александром Вучићем имао велику блискост и посебан однос.

Селаковић је навео да је одлазак патријарха тежак тренутак и тужна вест за Србију и српски народ где год он живео, наводећи да је он био једна изузетна личност са много особина које су у савременом свету реткост, међу којима је и скромност.

То је илустровао примером када је разговарао преко телефона са председником Вучићем док је био у болници на Kарабурми.

"Рекао је, господине председниче, сад вас разумем, када видим ове дивне медицинске сестре, ове вредне и посвећене лекаре, када видим опрему коју сте овде набавили, колико вреди и колико је скуп тај један болнички дан, а ја сад лежим у болници, рекли су ми да морам, а ја се осећам добро, сад заузимам неком место коме је оно можда много потребније", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је патријарх Иринеј дошао на чело СПЦ у тешком тренутку, само две године од када су сепаратисти на KиМ прогласили независност и пошто је изгубљена битка у Међународном суду правде, наводећи да је био човек који је схватио у колико се тешкој ситуацији српски народ налази.

"Тренутак је и Бог учинио да добије једног озбиљног не само саговорника, него и сарадника у борби за бољу Србију и српство у председнику Вучићу. Између њих, а то сам видео док сам био на функцији генералног секретара председника, постојала је изузетно велика блискост и посебан однос. То није само мој утисак, можете да питате и најближе сараднике патријарха", рекао је Селаковић.

Говорећи о патријарху као човеку са визијом, Селаковић је подсетио да је он био 34 године на челу нишке епархије и више од половине службе је, како је рекао, провео у време комунизма.

"Знао је како изгледа период у коме су држава и црква сукобљене. Знао је колико то није добро за српски народ", рекао је Селаковић и додао да је партијарх Иринеј оставио иза себе, када је дошао у Београд, преко 80 новоизграђених и обновљених цркава.

Селаковић је истакао да је патријарх урадио много тога на нематеријалном плану, истичући да је с председником Вучићем успео да подигне и покрене стварање културе сећања међу Србима.

"Kада смо почели да обележавамо годишњице НАТО агресије и да ствари називамо правим именом, он је сваки пут био уз свој народ и уз његово политичко руководство. Kада смо обележавали страдање Срба у Олуји, долазио је и желео сваки пут да он одржи парастос страдалима. Kада је требало разумети позицију државе и дати подршку у борби за KиМ, он је то давао", рекао је Селаковић.

Такође, успоставио је учврстио јединство Срба са обе стране Дрине заједно са председником Вучићем и Милорадом Додиком.

"Патријарх је говорио да је ово време сагласности између државе и цркве", рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да је патријарх Иринеј живео са сваком од 50 милиона коцкица мозаика која је постављена у Храм Светог Саве и додао да је макар једном недељно одлазио ненајављено да види како теку радови.

Имао је, како је рекао, две жеље о којима је говорио, а једна је доказ његове скромности, да се до краја године у крипту храма пренесу посмртни остаци патријарха Варнаве, јер је у његово време започета изградња храма, али је остала велика жеља да освети храм.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк