Вести

Селаковић: Озбиљни и тешки тренуци за све нас

Србија се понаша одговорно, Србија има озбиљно, одговорно мудро руководство, а грађани морају да знају да је ситуација изузетно тешка, изјавио је данас генерални секретар Председништва Србије Никола Селаковић.

Упитан да ли је могуће да дође до рата, након што је Приштина увела таксе од 100 одсто на робу из Србије, Селаковић је рекао да се нада да до тога неће доћи, али да је ово најтежа ситуација до сада.

"Не дај боже, али ситуација није нимало једноставна. Ово је можда најтежа ситуација до сада", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да ће Србија заштитити Србе на Косову понашајући се одговорно и водећи озбиљну и одговорну политику, какву је и до сада водио председник Србије Александар Вучић.

"Не постоји ни један други начин, не смемо да наседамо на провокације, морамо да будемо свесни да је ово игра живаца, ово је ход по танкој линији и све што се ради претходних дана, а нарочито од јутрос ради се са циљем да се испровоцира наша несмотрена и непажљива реакција јер би истог момента била искоришћена као повод за неке мере према нама", рекао је Селаковић.

Селаковић је казао да је Кфор изгубио кредибилитет, као и да је упад специјалних јединица Росу у Северну Митровицу направљен како би се у сенку бацило увођење такси.

"Овде је важна обазривост свих нас који јесмо на челу државе од председника па наниже. Ово нису нимало лаки, већ озбиљни тренуци, тешки за читав наш народ на КиМ и за целу Србију, и у складу са тим морамо и ми да се понашамо обазриво и врло одговорно.

Говорећи о упаду јединица које су наводно имале за циљ хапшење особа повезаних са убиством Оливера Ивановића, Селаковић је рекао да и истражни органи Србије све време спроводе истражне радње, да знају шта се дешава, прате сваки папир, сваку изјаву и не баве се оним чиме се баве привремени органи у Приштини, а то је да саслушавају Раду Трајковић или Сашу Јанковића.

"У тим изјавама и папирима одговорно тврдим нема ничег и ми би смо били пресрећни да нам доставе доказе и сваки документ да се открију убице Оливера Ивановића. Овде је очигледно жеља да дође до замене теза да се замагли оно што је суштина, а она је у речима Рамуша Харадинаја које је прочитао са једног папира, а знамо шта ту пише и ко му је дао тај папир, а то је да се повећава такса и уводи нека врста уцењивачке казнене мере према Србији докле год Србија не призна независност Косова.

Упитан да ли има информацију да ли се трага за Миланом Радојичићем, Селаковић је подсетио на све акције припадника Росу на северу Косова у последње две године и истакао да су оне све учесталије.

"Коначни циљ тога је застрашивање и утеривање страха у кости Србима на КиМ. Какав је то начин да спроводите истражне радње пре зоре, у раним јутарњим часовима? Долазите наводно да ухапсите кога? Челнике Српске листе. У раним јутарњим часовима под изговором спроводите спровођење истражних радњи, 11 месеци након убиства", рекао је Селаковић.

Говорећи о понашању ЕУ и међународне заједнице, он је рекао да Србија добија не једну већ више порука и да оне нису јасне, а то је објаснио тиме што су првог дана стигле врло јасне поруке од Могерини и Хана да се тражи повлачење мера, јуче потпуно другачију изјаву која се преноси преко портпарола ЕК, а данас ћуте.

Селаковић је рекао и да жели да скрене пажњу свима на нешто врло занимљиво, а то је да је Хашим Тачи био јуче на једној вечери или ручку код британског амбасадора након чега је рекао да је ту био "уживања ради" и да се осећао "лагодно и лепо".

"Са једне стране имате наступ Велике Британије, Американци ћуте и нема више демарша Немаца и Француза. Немате једну поруку, а са друге стране имате упад Росу који нам причају једну причу. Ова хапшења и упад су направљени са циљем да се цела прича око увођења такси на српске производе баци у сенку", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС