Вести

Селаковић: Патријарх Иринеј је са највећим жаром радио на јединству народа, цркве и државе

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да се од великих људи какав је био патријарх Иринеј не опраштамо и да је он остварио јединство народа, цркве и државе.

Селаковић, који је са патријархом имао и близак лични однос, рекао је да дело патријарха Иринеја не можемо сасвим да сагледамо али да ће његов значај потврдити време које долази.

"Колико је скроман био сведоче његове речи да је мислио да заузима нечије место у болници док се осећао добро. Имао је осећај према нечему шта је јавни интерес, шта је држава", рекао је Селаковић.

Он је веровао у Бога и смрт је нешто што за њега није било ништа и нешто за шта се припремао целог живота служећи цркви и народу, нагласио је Селаковић.

"Патријарх Иринеј је био човек који је невероватно осећао пулс народа, пулс времена и иако је био на челу Цркве добро је разумео и колико је важна држава. Његов жар је био најприсутнији у борби за народно јединство, а оно се постизало и јединством цркве и државе", истакао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да је за патријарха дошао само две године после проглашења тзв. независности Косова а оставио је јединство народа, цркве и државе, јединство Срба са обе стране Дрине.

Селаковић је рекао да је учешћем на свим поменима страдања српског народа од Првог светског рата до ратова деведесетих година заједно са председником Александром Вучићем стварао културу сећања.

"Ако говоримо о материјалном патријарх Иринеј је подигао храм Светог Саве. За њега је то био најважнији подухват јер је храм видео као храм помирења и јединства српског народа и као завештање Светом Сави", истакао је Селаковић.

Према речима Селаковића остала је неиспуњења жеља патријарха да освешта храм и планирао је то за 29. мај следеће године.

"Он је желео и да из мале цркве пренесе земне остатке патријарха Варнаве који је започео изградњу храма", рекао је Селаковић.

Селаковић је апелаовао на све грађане који желе да одају пошту патријарху Иринеју да због себе и своје породице испоштују све епидемиолошке мере.

"Да носе маску јер ово тренутак туге али и један свечани тренутак. Ово је тренутак тежак за нас саме али не и за њега јер се за то цео живот припремао. Личност патријарха је велика, његово дело је велико", закључио је Селаковић.

 

 

Извор: РТС