Вести

Селаковић: Патријарх српски г. Иринеј запечатио је наше духовно јединство

Патријарх српски г. Иринеј био је човек који се борио за јединство српског народа и то је оно по чему ћемо га памтити, рекао је министар спољних послова Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да је Патријарх српски г. Иринеј запечатио духовно јединство Србије и Републике Српске, заједно са председницима Александром Вучићем и Милорадом Додиком.

Селаковић је рекао да је Патријарх српски г. Иринеј сваки пут долазио, од када су почеле да се обележавају годишњице НАТО агресије и ствари зову правим именом, да одржи парастос.

"Дошао је сваки пут да одржи парастос жртвама Олује, да каже да морамо да опростимо, а да не смемо да заборавимо и да свакога пута римокатолике позове на мир са нама православнима, на живот заједнички, на дијалог, на нешто што јесте Христова љубав", рекао је Селаковић.

Уверен је да ће време пред нама показивати колико је велико његово дело и његова личност.

Селаковић је рекао да је Патријарх српски г. Иринеј био диван и добар човек, човек визије, а да је у Вучићу препознао човека са којим је могао да разговара и да ради на учвршћивању српског националног јединства.

Рекао је да је на чело СПЦ дошао у једном ни мало једноставном времену, политички комплексном јер су, наводи, сепаратисти на KиМ прогласили независност две године пре него што је постао патријарх.

Селаковић је рекао да је Патријарх српски г. Иринеј схватио да имамо шансу да успемо само ако постигнемо јединство и да сви који су на важним местима пронађу заједничке имениоце за оно што је пут ка спасењу народа и државе.

Испричао је да је однос Патријарха српског г. Иринеја и Вучића био специфичан и посебан и да су имали братски однос, однос оца и сина, однос двојице људи који су на истој мисији.

"Сам Патријарх је имао прилике неколико пута да каже да је ово било време симфоније српске државе и цркве, једногласје у ономе што јесте од суштинског значаја и важности", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да је Патријарху српском г. Иринеју било много важно да завршимо Храм Светог Саве и да на такав начин покажемо једну зрелост као народ.

Жеља Патријарха српског г. Иринеја је била да се до краја ове године посмртни остаци партијарха Варнаве, првог човека српске цркве у време када је започета изградња Храма Светог Саве, пренесу у сам храм.

"То говори о његовој данас ванредној скромности која се видела и кроз то да је желео да онај ко је започео храм у њему почива пре њега", навео је Селаковић.

Навео је да је Патријарх српски г. Иринеј био човек чија је мекоћа била његова снага и да је био спреман да саслуша све, да добро одмери све и да да свој суд о свему.

"За Патријарха српског г. Иринеја су његова црква, његов род и његова отаџбина биле врховне вредности за које се борио и за које је радио читавог живота", рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва