Вести

Селаковић: Покрећемо акцију доделе Борачких споменица

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић рекао је у Медвеђи да је министарство данас покренуло велику акцију доделе Борачких споменица и најавио  погодности за носиоце борачке легитимације.

Селаковић је то изјавио приликом прве групне доделе Борачких споменица борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца.

"У ту акцију крећемо овде, из Горње Јабланице, из Медвеђе, из јуначког краја. Краја који је кроз историју давао много оних који су се борили и падали за слободу Србије и српског народа. Управо одавде крећемо у доделу споменица, али не само доделу споменица, већ и у обезбеђивање одређених погодности, користи за све оне који су у борачкој популацији. Дакле, борци, ратни војни инвалиди, мирнодопски војни инвалиди, цивилни инвалиди рата и најосетљивији чланови породица палих бораца", поручио је Селаковић.

Како је навео, у том циљу министарство је обезбедило да, од данашњег дана, сви носиоци борачке легитимације, односно легитимације лица која припадају другим категоријама из борачке популације, остварују одређене повољности и погодности у различитим продајним ланцима, код одређених компанија које су друштвено одговорне и са којима је министарство закључило уговоре.

"Данас, првог дана, таквих компанија имамо укупно седам. Настављамо да ширимо ту мрежу и настављамо да нашим борцима, породицама палих бораца, али и инвалидима обезбеђујемо одговарајуће погодности. У чему се те погодности огледају? Свако ко је носилац картице, што значи, ко је утврдио на законом прописан начин свој статус борца, са том борачком легитимацијом може да оствари одређене попусте када су у питању куповина роба или услуга, право на бескаматне кредите, вишемесечне до 24 месеца, у куповини одређених добара или услуга. И нашом активношћу, круг оних који ће пружати те погодности ће се свакако ширити", рекао је Селаковић.

Позвао је све грађане Србије, који су учествовали у ратним сукобима од 1990. године до 1999. године, да оду у своје градске и општинске управе, да поднесу потребан, попуњен образац, неопходну документацију и на такав начин утврде свој статус борца.

Селаковић је додао да без претходног утврђивања статуса борца они не могу остварити право на борачку легитимацију и на све оне погодности које ће борачка легитимација пружати, као ни на Борачку споменицу.

"По нашој евиденцији и на територији општине Медвеђа, ми имамо укупно две породице палих бораца, имамо осам ратних војних инвалида и 72 лица која су на законом прописан начин утврдила свој статус борца. То конкретно значи, да ћемо данас свима њима да уручимо овде споменице, видећемо да ли су сви успели да се организују, има ту људи који су у међувремену променили своје место пребивалишта, али ћемо се потрудити да свакако, свака Борачка споменица дође у руке и на груди онога који је заслужио", поручио је Селаковић.

Навео је да у овом тренутку, по евиденцији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, укупно у Републици Србији има регистрованих 38.484 лица са статусом борца, док их је пре 10 дана било 37.127.

"Подсетићу вас, почетком новембра месеца прошле године, када сам дошао на функцију министра у влади, број регистрованих бораца је био  25.010. Дакле, нашом организованом кампањом, успели смо да мотивишемо људе, и очекујем да ћемо у периоду пред нама, моћи још више њих да мотивишемо, да утврде свој статус бораца", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, Борачка споменица представља један симболични вид захвалности отаџбине онима који су се на њен позив одазвали да је бране и да бране народ када је то било тешко.

"Као што су некада наши прадедови на своје груди стављали Албанску споменицу, после албанске голготе у току Великог Првог светског рата, као што су то дедови чинили добијајући Партизанску споменицу. Тако данас наши очеви, наши ујаци, наши стричеви, наши старија браћа и сродници, долазе у прилику да добију и ову Борачку споменицу", закључио је Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг