Вести

Селаковић: Помоћи ћемо да библиотека у Ваљеву добије адекватан простор

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић током посете Ваљеву обишао је са градоначелником Града Ваљева Лазаром Гојковићем некадашњу зграду Дома војске и најавио да ће Министарство помоћи да Матична библиотека "Љубомир Ненадовић", најстарија културна установа у Ваљеву и читавом Колубарском округу, добије адекватан простор.

"Надам се да ћемо до следећег уручења награде Десанке Максимовић имати сву пројектну документацију за објекат Матичне библиотеке чији је члан била и Десанка Максимовић, а свакако ће се у реализацију тог великог подухвата за најстарију и најважнију културну установу Колубарског округа и града Ваљева кренути уз помоћ Министарства културе", истакао је министар Селаковић.

Министар Селаковић напоменуо је да је са градоначелником Гојковићем и са директорком Матичне библиотеке "Љубомир Ненадовић" Виолетом Милошевић разговарао о идеји да у некадашњој згради Дома војске буде смештена библиотека, те да је први корак да Завод за заштиту споменика културе да услове пројекта будући да је зграда некадашњег Дома војске под заштитом, а потом би се на основу тога видела и предрачунска вредност радова и напоменуо да је Ваљеву за овај пројекат потребна подршка и суфинансирање државе.

Министар Селаковић рекао је да добар пример заједничког улагања Града Ваљева и Републике Србије у културу већ постоји и нагласио да то показује пример градског културног центра, за који је кроз пројекат Министарства културе "Градови у фокусу" опредељено 16 милиона динара, а још 32 милиона, дао је Град Ваљево.

"Ми сада чекамо да се заврши све по тачним упутствима противпожараца и Ваљево ће имати један од најбољих градских културних центара у Србији, са озбиљном сценом. И већ данас размишљамо о томе како да помогнемо Ваљеву да, када буде отварана Велика дворана културног центра, имамо добар програм", рекао је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг