Вести

Селаковић: Посебну бригу водићемо о нашим студентима у иностранству

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић потписао је са представницима Организације српских студената у иностранству (ОССИ) протокол о сарадњи, којим се, између осталог, предвиђа могућност да известан број наших студената са иностраних универзитета сваке године обави стручну праксу у српским дипломатско-конзуларним представништвима и похађа Дипломатску академију.

Селаковић је том приликом изјавио да је циљ идентификовање сваког нашег младића и девојке који студирају у иностранству и који изражавају жељу да се врате у отаџбину, овде запосле, раде, живе, подижу породицу и постижу своје професионалне успехе.

„Ово ће представљати један од озбиљних приоритета у нашем будућем деловању“, поручио је Селаковић након потписивања протокола.

Како је објаснио, предвиђени су различити видови сарадње, од омогућавања обављања стручне праксе у нашим амбасадама и генералним конзулатима, до учешћа у стицању специјалистичких знања на Дипломатској академији по повратку са студија у иностранству, али и повезивање наших младих стручњака из иностранства са послодавцима у Србији.

„У будућем периоду, а на основу данас потписаног Протокола о сарадњи, посебну бригу водићемо о нашим студентима у иностранству, и та брига огледаће се у нашем деловању које је усмерено прво ка томе да будемо добар сервис њима у местима где се налазе наша дипломатско-конзуларна представништва, али и деловање на плану њиховог враћања у отаџбину, јер је Србији потребна још већа интелектуална снага коју управо стичу и носе наши млади људи на студијама у иностранству“, рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг