Вести

Селаковић: Потенцијал за сарадњу Србије и Азербејџана велики

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић учествовао је на пословном форуму који је одржан у Бакуу и том приликом поручио да је потенцијал за сарадњу Србије и Азербејџана велики, али да је потребно идентификовати конкретне области и пројекте у којима ћемо сарађивати.

Селаковић је након форума рекао да је договорено да се посебно ради на интензивирању сарадње у пољопривреди, туризму и грађевинарству, нагласивши да је веома важно што су на форуму присутни представници десет компанија из Србије који су заинтересовани да јачају контакте са азербејџанским колегама и размене искуства.

Према речима Селаковића, ови сусрети су веома важни јер се промовише Србија и могућности улагања у нашу земљу, али и наши пословни људи се информишу о могућностима њиховог улагања у Азербејџану.

Селаковић је нагласио да је један од закључака шестог заседања Међувладиног комитета за економску сарадњу две државе да се у одређеним временским периодима организује мониторинг путем видео конференција, на којима ће бити присутни сви ресори и да се на тај начин уради пресек стања и види докле се дошло са реализацијом пројеката и задатих циљева.

Селаковић је рекао да ће таквих састанака бити више током године, као и да ће први бити одржан већ крајем септембра.

 

Веома успешна посета Азербејџану

Селаковић је изјавио да су током његове тродневне посете Азербејџану потврђени одлични политички односи, као и да је договорено много тога што ће допринети унапређењу наше економске сарадње.

Селаковић је подвукао да су изузетно добри односи председника Републике Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Хердара Алијева, усмеривач свему ономе што државни сектор треба да уради како би се наставило са јачањем сарадње на свим пољима.

Селаковић је оценио да се Азербејџан изузетно брзо развија и да је тај убрзани развој, уз наше добре политичке односе, шанса да многе ствари у будућности радимо заједно.

Селаковић је истакао да је у свим сусретима са азербејџанским званичницима констатовано да наше две државе деле заједничке позиције и вредности, на првом месту поштовање принципа међународног права. Нагласио је да Азербејџан подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, као и да наша земља подржава територијални интегритет и суверенитет Азербејџана.

Селаковић је истакао да је у оквиру посете одржана и шеста седница Међувладиног комитета за економску сарадњу две земље, као и пословни форум на којем је учествовало десет компанија из Србија, али и показано велико интересовање азербејџанских компанија за улагања у Србији.

"Циљ ове посете је био да ојачамо наше политичке односе, али и да добро припремимо посету председника Алијева Београду, која ће бити реализована 10. октобра", рекао је Селаковић и додао да је веома важно што ће након те посете, Србија и Азербејџан заједнички организовати скуп на високом нивоу којим ће бити обележена 60. годишњица одржавања Београдске конференције Покрета несврстаних земаља.

Селаковић је поручио да Србија и даље поштује наслеђе некадашње Југославије, и да скупом у Београду жели да покаже приврженост вредностима Покрета, али и миру, солидарности, борби за слободнији, развијенији свет.

 

Извор: Танјуг