Вести

Селаковић потписао уговоре о улагањима у установе културе у Вршцу

Министар културе Никола Селаковић посетио је Вршац и том приликом потписао уговоре о улагањима у установе културе овог града у вредности од 5,3 милиона динара.

Министар Селаковић је са директорком Градског музеја Иваном Ранимиров потписао четири уговора - за другу фазу конзерваторско-рестаураторских радова на санацији фасаде зграде Градског музеја Вршац, техничку заштиту архивске грађе, Жидовар (просторна анализа и даљинска проспекција) и истраживање и документовање виноградарских пракси на подручју Вршца и околине.

"Драго ми је да је Министарство културе стари партнер Градског музеја у Вршцу, који је дуже од једног века један од најрепрезентативнијих примера богате културно-историјске уметничке баштине овог дела Србије", рекао је министар Селаковић након потписивања уговора и изразио задовољство што вршачки Музеј посећује велики број странаца.

Министар Селаковић подсетио је да је Министарство културе у последње три године у Вршац инвестирало 29,3 милиона динара и најавио да ће у разговору са грађанима размотрити на који начин ће и у наредном периоду моћи да помогне и подстакне културни живот овог дела Баната и Вршца као једног од најлепших градова у Србији.

"Наш циљ је да до 2027. године и до велике светске изложбе "EXPO" која ће се одржавати у нашој престоници, али и свим градовима и општинама који се налазе у широј околини Београда, попут Вршца, омогућимо да дођу и да посете, између осталог и Градски музеј и Вршачки град, некадашњу Вршачку кулу, која је успешно реконструисана и у којој је од прошле године стална поставка средњевековног живота замка. Управо томе и служи "EXPO"? да омогући Србији скок у будућност", нагласио је министар Селаковић.

Након уговора за подршку Градском музеју, министар Селаковић је са директорком Градске библиотеке Весном Златичанин потписао уговор о финансијској подршци Министарства културе за техничко унапређење рада новог огранка ове установе у Уљми.

 

 

 

Извор: Танјуг