Вести

Селаковић потписао уговоре са 14 учесника пројекта Градови у фокусу

Министар културе Републике Србије Никола Селаковић потписао је уговоре са представницима првих 14 градова и општина који су добили средства за ревитализацију и адаптацију објеката културе на овогодишњем конкурсу "Градови у фокусу", од укупно 47 учесника.

На свечаности у Влади Србије, Селаковић је изразио наду да ће у наредном периоду  потписати уговоре са осталим учесницима конкурса и подсетио да је годишњи буџет "Градова у фокусу" 350 милиона динара.

Подсетивши да се за конкурс Министарства културе пријавило 59 градова, Селаковић је нагласио да то не значи да преосталих 12, који нису прошли, немају шансе следеће године и позвао их је да се припреме.

Селаковић је навео као пример успешности "Градова у фокусу" реновирани Центар за културу у Књажевцу и напоменуо да је пре конкурса у многим домовима културе прокишњавао кров, али су успели да их оспособе, као у Деспотовцу, где је пре радова унутар здања било расло дрво.

На конкурсу "Градови у фокусу", намењеном пројектима ревитализације и адаптације објеката културе у градовима и општинама Србије, изузев Београда и Новог Сада, од покретања 2016. године до сада је опредељено 1.657.000.000 динара, подсетио је министар.

Селаковић је истакао да конкурс "Градови у фокусу" мотивише сваког од учесника, јер су у питању пројекти суфинансирања за које некад градови дају више од министарства.

Међу данашњим потписницима уговора, били су представници општине Бачки Петровац, који су добили средства за наставак радова на објекту музеја војвођанских Словака, а Бољевац за наставак опремања простора за формирање нове библиотеке.

Град Крагујевац је добио средства за санацију зграде Старе скупштине, општина Лебане за пројекат "Царичин град кроз векове", а Мали Зворник за наставак реконструкције велике сале библиотеке "17. септембар".

Град Прокупље је добио средства за замену столарије и увођење грејања у Културно-образовни центар "Топлица", Сомбор за радове на Историјском архиву, а општина Шид за доградњу библиотеке.

Општина Топола је добила средства за замену сценске расвете  и технике у сали Културног центра, као и за опремање родне куће Радоја Домановића у селу Овсиште, а Кањижа за набавку филмског пројектора.

Велика Плана је добила средства за другу фазу реконструкције платоа испред Центра за културу, Дољевац за набавку возила за покретну библиотеку, а Инђија за замену седишта и подних облога у сали културног центра.

Град Јагодина је добио средства за замену столарије у Историјском архиву "Средње поморавље", опремање фото кабинета у Завичајном музеју и набавку интерактивног спољног киоска за библиотеку "Радислав Никчевић".  

 

 

 

 

Извор: Танјуг