Вести

Селаковић: Потврђена приврженост јачању српског јединства

Mинистар културе Републике Србије Никола Селаковић и министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић одржали су данас, у оквиру Сабора Србије и Републике Српске у Београду, састанак са сродним установама културе Србије и Српске, на коме је потврђена приврженост јачању српског јединства и националног идентитета.

На састанку је истакнута опредељеност да ће досадашња сарадња бити додатно проширена низом заједничких програмских активности и манифестација, како би се допринело још јачем стварању веза између Србије и Републике Српске и заједно радило на очувању културног наслеђа, традиције, вере, језика и ћириличког писма.

Учесници су нагласили да је наставак заједничког рада у интересу Републике Србије и Републике Српске и читавог српског народа где год живео и договорили да се сваког месеца одржавају културни садржаји и догађаји установа из Републике Србије у Републици Српској и обратно, а први у низу тих догађаја ће бити сутрашње извођење представе Народног позоришта у Београду „Очеви и оци“ у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Учесници су истакли да је приоритет јачање институционалне сарадње, између сродних установа у свим областима културе и уметности – архивистике, музејске, библиотечке и издавачке делатности, позоришне и филмске уметности и копродукције, потом на пољу бриге о језику и ћириличком писму, дигитализације заједничког културног наслеђа, као и неговања културе сећања и супротстављања ревизионизму историје, у чему ће посебно важну улогу имати Меморијални центар „Старо сајмиште“ и Спомен-подручје Доња Градина. На састанку је истакнут значај сарадње и размене стручњака и искуства посебно у области конзерваторско-рестаураторске професије.

Министар културе Никола Селаковић је рекао да му је част што је у првом дану великог сабора Србије и Републике Српске „Један сабор, један народ – Србија и Српска заједно“ са укупно 20 директора различитих установа културе, направљена мапа пута будућег деловања у наредних годину дана, као и дефинисани стратешки важни пројекти за читав српски културни простор.

„Србија и Република Српска треба да буду предводници важних активности које су од интереса за функционисање српске културе, за заштиту и унапређење српског језика и ћириличког писма“, рекао је Селаковић и најавио да ће тај план заједничког деловања бити изнет на седници две владе, која ће бити одржана сутра, 8. јуна у Београду, другог дана Сабора.

Министарка просвете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је данашњим састанком постављен темељ додатне сарадње и развоја културе и учињен конретан корак ка успостављању јединственијег културног простора између Републике Српске и Републике Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг