Вести

Селаковић: Празник за очување националног идентитета

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић рекао је да је увођење празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе један од покушаја очувања националног идентитета, јер се у овој "глобалној кући" лако губи посебност у писму, језику и идентитету.

Селаковић је истакао да је Србија на понос свакоме ко у њој живи и да данас славимо нашу земљу која ће бити прва у Европи по економском напретку.

Истакао је да није само сада важно да се Срби окрећу националним симболима, већ да је то је увек значајно.

"Погледајте Скандинавске земље, у Данској свакога дана стоји државна застава. И ми се поносимо нашом заставом, имамо много разлога за то", навео је Селаковић и истакао да се на данашњи дан сећамо наших предака и градимо поносне потомке", рекао је Селаковић.

Како је навео, Србија је посвећена и томе да сачува мир и стабилност у региону.

Селаковић није хтео да коментарише изјаву хрватског председника Зорана Милановића, који је предлог председника Србије Александра Вучића да сви Срби у свету 15. септембра истакну српске заставе прокоментарисао са "беспослен поп и јариће крсти".

Рекао је, међутим, да је то пример како настаје лаж.

"Погледајте како настаје лаж. Не можете да нађете ниједан позив Вучића Србима у региону да истакну заставу. Он то није рекао, а шта и да је рекао, да ли је некога увредио, послао би поруку која никога не вређа. Ето то је систем настанка лажне вести", напоменуо је Селаковић.

Селаковић је позвао грађане да путују свуда, али да граде поносно потомство и чувају своју националну посебност.

Одговарајући на питање о могућим проблемима које би могли да имају Срби са Косова и Метохије због истицања заставе, Селаковић је истакао да је Београд посвећен дијалогу и да ће и даље остати посвећен преговорима.

"Боље је разговарати и 50 година, него имати сукобе у једном дану или сату", навео је Селаковић и додао да ако желимо решење, онда морамо да преговарамо.

Прокоментарисао је дипломатску кризу Београда и Сарајева након хапшења држављанина БиХ Едина Врања осумњиченог за ратне злочине, наводећи да не жели да верује да неко жели да угрожава однсе две државе таквим инцидентом.

"Не желим да верујем да неко нешто злоупотребљава", каже Селаковић.

Поводом најављеног доношења Закона којим се уређује заштита нашег језика истакао је да је то начин да се сачува српска ћирилица у времену када многи језици у свету нестају.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1