Вести

Селаковић: Приоритети економска дипломатија и сународници

Константе спољне политике Србије су очување мира и стабилности у региону, европске интеграције, дијалог о Косову и Метохији, као и развој регионалних односа, рекао је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Селаковић је као посебан приоритет министарства истакао бригу о сународницима у региону и дијаспори, али и економску дипломатију.

Министар је нагласио и да се у последњих шест година Србија привредно опоравила и променила своје привредно лице.

"Недостаје нам економска дипломатија, тиме треба више да се бавимо. Имамо чиме да тргујемо и шта да продајемо. Имамо 103 дипломатска представништва, а Министарство спољних послова треба да буде један од главних промотера Србије", рекао је Селаковић.

Тренутно Србија има 32 упражњена места за дипломатске представнике у иностранству, рекао је Селаковић и додао да су упражњена и три руководећа у културним центрима у иностранству.

Говорећи о пријатељима које Србија има у свету, Селаковић је оценио да захваљујући озбиљној, мудрој и визионарској политици наша земља има коме да се обрати када је тешка ситуација, и када треба помоћ, али и да сада и Србија може да помогне што дуго није био случај.

Селаковић је навео традиционална пријатељства са Руском Федерацијом и Кином, државама са афричког континента и из арапског света, а као земље пријатеље у ЕУ навео је Мађарску и Кипар.

"Ми треба да покушамо да градимо озбиљна партнерства у међународној заједници", рекао је Селаковић и навео да се Србија труди да то учини и са земљама запада посебно истакавши односе са САД на чијем унапређењу ради нови амбасадор Марко Ђурић.

 

Београд за наставак озбиљног и ефективног дијалога

Селаковић је изјавио да је Београд у сваком тренутку спреман за наставак дијалога о Косову и Метохији, који ће имати конкретне резултате и довести до спровођења договореног, али да није страна од које зависи да ли ће преговора бити или не.

Селаковић је рекао да у Приштини постоји политичка нестабилност и да није сигуран да у овом тренутку било ко може да каже какав је план за наставак дијалога о Косову и Метохији.

Изразио је наду да ће решавање политичких прилика у Приштини омогућити наставак ефективног дијалога који ће, како је рекао, имати конкретне резултате, који ће бити спроводени, и у којем ће доћи до реализације онога што је договорено.

''То је тешко и комплексно питање, више је фактора на које не можемо да утичемо него на које можемо, али за нас као државу је важно да смо за наставак озбиљног дијалога у сваком тренутку'', рекао је Селаковић.

Додао је да Србија није страна од које зависи да ли ће дијалога бити или не, али да дубоко верује да само дијалогом и мирним средствима могу да се решавају болни и велики проблеми као што је питање Косово и Метохија'', рекао је Селаковић.

Подсетио је да је Београд испунио све обавезе из дијалога договорене под покровитељством ЕУ, а да Приштина после више од 2.800 дана није формирала Заједницу српских општина (ЗСО).

На питање да ли ће Вашингтонски споразум важити након доласка нове администрације у Белу кућу, Селаковић је рекао да су САД озбиљна држава која свој политички курс не мења тако лако и да је мишљења да неће бити одступања од тог споразума.

Како је рекао, до сада није било ниједног сигнала од новодолазеће администрације из Вашингтона који је наговештавао радикалан заокрет по том питању.

Селаковић је навео да је пандемија корона вируса пореметила не само устаљени ток међународних односа него и продрмала унутрашње политичке сцене свих држава света, али и творевина као што је ЕУ.

Уверен је да ће се у једном тренутку Вашингтон бавити и нашим регионом, јер су, како је рекао, у новој администрацији људи који су се бавили Балканом пре 25 година.

''Како ће се и када одвијати нешто што је значајно за нас, видећемо у наредном периоду, то не зависи од нас'', рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио да комплетна дипломатска и политичка инфраструктура наше државе треба да покушава да износи своју истину, али и да износи озбиљне и важне аргументе о Косову и Метохији који се тешко оповргавају.

''Наши аргументи јесу то где живе Срби на Косову и Метохији, која су њихова права, да ли су угрожена, шта гарантује њихову заштиту...То је мали сегмент онога што треба да радимо и што ћемо радити и од чега нећемо одустати'', рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао да без мира и стабилности не би било нашег економског напретка, а без тог напретка не бисмо имали толико запослених, све већу тражњу за радном снагом, све веће плате и пензије...

До 2021. године просечна плата ће достићи око 570 евра, а пре осам година просечна плата је била за 250 евра нижа. То је резултат озбиљне, мудре и одговорне економске политике, али и политике уопште, јер да није било мира и стабилности не би било толико улагања у нашу привреду и таквог економског напретка'', рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк