Вести

Селаковић: Радићемо на снажењу социјалног предузетништва

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић и помоћник у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић су, поводом обележавања Светског дана особа са Дауновим синдромом, обишли реконструисане просторије Удружења за помоћ МНРО "Сунцокрет" у Зрењанину, чији су корисници особе са Дауновим синдромом.

Селаковић је, приликом обиласка реконструисаних просторија удружења "Сунцокрет", разговарао са члановима и родитељима особа које су ментално недовољно развијене, којима је потребна помоћ и којима је ово Удружење друга кућа, место где проводе своје време, стварају и где се осећају креативним и корисним.

"Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и у овој години, имаће два конкурса, преко којих ће оваквим удружењима, али и савезима на покрајинском и републичком нивоу, учинити доступним укупно 450 милиона динара. Дакле, кроз један конкурс то је 270, кроз други то је 180 милиона динара", рекао је Селаковић.

Указао је да је, само када је у питању Зрењанин, за помоћ удружењима и организацијама, каквих у том граду има 11, издвојено у овој години преко три милиона динара.

"И када се то сабере са 45 милиона и 660 хиљада динара, баш онолико колико дајемо и за помоћ једном предузећу највећем, можда и највећем у Србији, то је предузеће "Стил" ДОО, као предузеће за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, онда то чини суму од близу 49 милиона динара", истакао је Селаковић.

Нагласио је да ће Министарство наставити да помаже и подржава рад, не само предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, већ и удружења која окупљају управо особе са инвалидитетом, особе којима је потребна посебна пажња, помоћ и нега.

"Свакако користим ову прилику и да најавим да ћемо радити озбиљно у наредном периоду на оживљавању и снажењу социјалног предузетништва за које смо и данас у разговору са градоначелником Зрењанина господином Симом Салапуром били у прилици да констатујемо да представља једну озбиљну и нову шансу, свакако и за особе са инвалидитетом, као посебно рањиву групу којој је потребно учинити читаву средину бољом, хуманијом, као што ми кажемо у називу наше кампање учинити је без баријера. Зато је Србија без баријера данас и овде у Зрењанину и свакога дана, сваке године трудићемо се да Србију без баријера чинимо што је могуће чвршћом, јачом, видљивијом, да за оне који су особе са инвалидитетом у Србији баријере не постоје", нагласио је Селаковић.

Селаковић и Барошевић су са градоначелником Зрењанина Симом Салапуром обишли и продајну изложбу рукотворина у Градској управи, коју су поводом Светског дана особа са Дауновим синдромом организовале основне и средње школе "9. мај" из Зрењанина.

 

 

 

Извор: Танјуг