Вести

Селаковић: Русија снажан политички и економски партнер Србије

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је уочи данашње посете шефа дипломатије Руске Федерације Сергеја Лаврова, да је Русија озбиљан и снажан политички и економски партнер Србије, те да су сви сусрети са представницима те државе прилика да се покаже колико су односи две земље од обостраног значаја.

Селаковић је рекао да су односи са Русијом за Србију веома важни и да ће данас у Београду са руским министром бити речи не само о политичким питањима, већ и о железници, енергетици, војно-техничкој сарадњи, вакцинама и борби против корона вируса, односно свим додирним тачкама две државе.

Министар је подсетио да је за октобар ове године била планирана посета председника Русије Владимира Путина, наводећи да је ковид у доброј мери отежао њену реализацију, али је истакао да се нада да ће до те посете доћи.

"Надам се да ће доћи до те посете и да ће Путин присуствовати великом освећењу храма. Нико не може да предвиди кад ће то бити", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је спољнотрговинска сарадња Србије и Русије прошле године била већа од три милијарде долара, што је, како је навео, историјски максимум и рекорд и показатељ озбиљности, важности и присности односа две земље.

На констатацију да се спекулисало да су односи Србије и Русије захладнели после потписивања Вашингтонског споразума, Селаковић је рекао да постоји неконзистентност појединаца који износе такве поруке, јер у једном тренутку нападају због блиских односа, смета им што је председник Србије одликован Орденом Александра Невског, а потом говоре да су односи захладнели.

Селаковић је рекао да шеф руске дипломатије, доајен у међународној дипломатији, доноси Вечни пламен са Гроба незнаног јунака у Москви на Гробље ослободилаца у Београду, који је симбол братства по оружју и заједничке борбе против заједничког непријатеља, нацизма и фашизма.

Селаковић је рекао да ће се Лавров састати са председником Србије, председником Скупштине Србије, шефом дипломатије, те да ће посетити Храм Светог Саве, који је, како је рекао, модерни симбол сарадње, братства и пријатељства две земље.

Лавров ће, како је рекао, у Храму прочитати писмо председника Русије, положити цвеће и запалити свећу на гробу патријарха Иринеја, за чијег времена је, како је рекао Селаковић, храм "добио своју круну".

Селаковић је рекао да је иницијална каписла за то стигла од стране руских пријатеља који су помогли прве радове на мозаику, а да је Србија успела да то приведе крају.

 

Некоме у региону смета економски снажна Србија

Селаковић је рекао да је неприхватљиво да се говори о рушењу Републике Српске као једног од ентитета БиХ и наводи да Србија сматра да Дејтонски споразум не може да се мења без сагласности сва три конститутивна народа и оба ентитета.

Министар је рекао да је Србија гарант Дејтонског споразума и да поштује територијални интегритет БиХ, али да јој нико не може забранити да воли српски народ који у БиХ живи и да се о њему брине, онако како се и друге државе брину о свом народу.

Рекао је и да Србија дели са Русијом сличне ставове о Дејтонском споразуму, што је од значаја за стабилност региона.

Селаковић је рекао да је Дејтонски споразум комплексан политички војни механизам који је успоставио мир у крвавом ратном сукобу на територији Европе и да, као такав, садржи низ детаља чије промене изазивају ланчане реакције.

Говорећи о текстовима који су се појавили у хрватским медијима, а у којима се, између осталог, наводи да је за регион једино решење сломити кичму Србији, Селаковић је рекао да је интересантно да у једном дану у суседној Хрватској три утицајна медија објављују три текста против Србије, како је рекао, ничим изазвани, а у којима нападају политику и стратешко деловање Србије, као и право Србије да води бригу о Србима у Косовској Митровици, Црној Гори, Републици Српској.

"Ломљење кичме, осовина, то су речи које подсећају на говоре и наративе претходних периода...", рекао је Селаковић.

Селаковић наводи да је приступ председника Србије Александра Вучића управо супротан и да он говори да ће Србији бити добро, када свима око ње буде добро, што је и кључ његових спољнополитичких иницијатива у региону.

Селаковић наводи да некоме смета то што ће Србија следеће године премашити по БДП суседну Хрватску, што ће се, ако жели, задуживати по три пута мањим каматним стопама него Црна Гора...

"То некоме смета. Економски снажна Србија је фактор стабилности у региону и овом делу Европе", рекао је Селаковић.

Селаковић је рекао и да није нормално то што је "некоме постало нормално" да политичког представника српског народа у суседној земљи пореди са нацистичким вођама, наводећи да би реакције међународне заједнице биле другачије да тако нешто о другим народима говори неко из Србије.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1