Вести

Селаковић са генералном директорком УНЕСКО о унапређењу сарадње

Министар културе Никола Селаковић разговарао је у Паризу са генералном директорком Унеска Одри Азуле  о унапређењу досадашње сарадње са Унеском.

Министар Селаковић нагласио је да је Србија посвећена принципима и приоритетима Унеска, као и остваривању заједничких циљева и иницијатива унутар УН, а Азуле је високо оценила активности Србије и посвећеност циљевима Организације.

Министар Селаковић нагласио је да Србија континуирано даје подршку приоритетима постављеним у Декларацији МОНДИАЦУЛТ 2022. године и Оквиру за културу и уметничко образовање 2024. године и снажно се залаже за успостављање посебног циља за културу након 2030. године и промовисање културе као глобалног јавног добра.

Министар Селаковић упознао је Азуле са изазовима и опасностима са којима се сусреће српски народ, као и српско културно и верско наслеђе на Косову и Метохији, које је континуирано изложено уништавању, скрнављењу и фалсификовању и упозорио на ескалацију једностраних потеза Приштине уперених против просвете, културе, па и самог опстанка српског народа на КиМ.

Министар Селаковић напоменуо је да је од посебног значаја потписивање Споразума о финансирању поновног успостављања заједничке изложбе (Блок 17) у Државном музеју Аушвиц-Биркенау у Пољској, који је потписан 25. јануара у оквиру обележавања Светског дана сећања на Холокауст у Унеску.

Министар Селаковић истакао је да је Србија посвећена даљим корацима и спровођењу свих потребних активности у циљу припреме заједничке изложбе у Блоку 17 и изразио уверење да ће сценарио и концепт изложбе, уз координацију Унеска, бити финализован и представљен у Државном музеју Аушвиц – Биркенау.

На састанку је истакнут значај номинације ковачког наивног сликарства у склопу приоритета заштите нематеријалног културног наслеђа.

Министар Селаковић подвукао је да је за Србију част што је трећи пут за редом, изабрана за Извршни савет Унеска и нагласио да наша земља активно ради на имплементацији Унескових конвенција из области културе.

Министар Селаковић је упутио позив Генералној директорки Унеска Одри Азуле за званичну посету Србији.

 

 

 

Извор: Танјуг