Вести

Селаковић са гувернером Развојне банке Савета Европе

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић данас је у разговору са гувернером Развојне банке Савета Европе (RBSE) Ролфом Венцелом захвалио тој банци на фокусираности на наш регион, као и на уделу средстава намењених пројектима у 2020. и 2021. години.

Шеф српске дипломатије захвалио је Венцелу на личном ангажману у унапређењу сарадње Србије и Развојне банке Савета Европе, због чега је раније данас председник Александар Вучић доделио Венцелу Златну медаљу за заслуге.

Селаковић је навео да је Венцел био лично укључен у доношење свих одлука у вези с пројектима у Србији.

"Србија снажно подржава повећану кредитну активност Банке у току претходне године", рекао је Селаковић.

Нагласио је да је та активност настала као резултат већег броја захтева за зајмовима ради обезбеђења медицинске опреме и покривања општих трошкова болница у периоду пандемије Kовид-19.

Селаковић је изразио наду и очекивање да ће се таква добра пракса наставити имајући у виду да пандемија са којом се и даље суочавамо не јењава у свету и посебно захвалио Венцелу и Развојној банци на правовременој и адекватној реакцији да подржи пројекте чији је циљ отварање нових радних места.

О успешности и резултатима пословања Развојне банке Савета Европе сведоче и високи кредитни рејтинзи које ова институција континуирано остварује последњих година, рекао је Селаковић и указао да се са великом пажњом прате и редовне финансијске активности банке у складу са Развојним планом 2020-2022, са фокусом на инклузивни раст, одрживост и подршку рањивим групама становништва.

Говорећи о вакцинисању становништва, Селаковић је рекао да је тај процес у Србији успешан, као и да се посебна пажња поклања заштити најугроженијих група.

Селаковић је посебно нагласио солидарност наше земље у виду донација вакцина Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Шеф српске дипломатије истакао је и значај Регионалног стамбеног програма за Србију, који је установљен како би допринео трајном решавању стамбеног збрињавања лица угрожених у сукобима 90-их година на простору бивше Југославије и избеглих и расељених лица по завршетку сукоба, а којим је до сада у Србији додељен 5.421 стан.

У том смислу, Селаковић је изразио задовољство потписивањем Писма о намерама између директора Kомесаријата за избеглице и миграције и заменика гувернера Развојне банке Савета Европе, односно уступање средстава Развојне банке за обнову простора за мигранте у Србији.

 

 

 

 

Извор: Танјуг