Вести

Селаковић: Сарадња са Русијом кључна за очување позиције Србије

Србија и Русија су братске и пријатељске земље које увек помажу једна другој, изјавио је министар спољних послова Никола Селаковић и истакао да је сарадња са Русијом кључна за очување позиције наше земље у међународним организацијама и форумима у којима Приштина покушава да постане члан.

Селаковић је после састанка са замеником министра иностраних послова Русије Александром Гушком рекао да је данашња посета руског званичника потврда да су сусрети на високом нивоу оно што карактерише братске и пријатељске односе две земље.

"Разговарали смо о сарадњи два министарства и даљем унапређењу сарадње на билатералном и мултилатералном нивоу и изразили наду да ћемо до краја године бити у прилици да угостимо председника Русије Владимира Путина, као и министра Лаврова", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је рекао да су разговарали и о преговорима Београда и Приштине у Бриселу и да је изразио захвалност министру Лаврову и његовом заменику Грушку на несебичној помоћи и подршци Русије очувању целовитости и територијалног интегритета и суверенитета Србије.

"Захвални смо и на подршци у свим међународним организацијама у којима се Приштина труди да постане члан. Наша сарадња са Русијом је кључна за очување наше позиције у тим организацијама и форумима", навео је Селаковић.

На састанку је констатовано и стање у економској и трговинској размени која је, како је рекао, нижа у односу на прошлу годину, али да у појединим сегментима бележи тренд раста.

Селаковић је Грушку пренео захвалност на подршци током пандемије која је, како је истакао, крунисана 4. јуна када су на онлајн конференцији председници Вучић и Путин видео линком означили производњу вакцине Спутњик В у Торлаку.

Додао је да су на састанку сумирани резултати Селаковићеве посете Москви 15. и 16 априла и да је он још једном изразио захвалност министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову на топлој добродошлици и конструктивним и пријатељским разговорима које су водили.

 

 

Извор: Танјуг