Вести

Селаковић: Слобода је вредност испред свих других

Поводом обележавања 180. година од рођења Петра I Карађорђевића у Народном музеју Србије вечерас je представљена слика из колекције Музеја Републике Српске - "Устанак Петра Мркоњића" аутора Спиридона Шпира Боцарића, а истовремено у Музеју Републике Српске изложен је портрет Краља I Карађорђевића Луја Валда Барбија, чиме је заједнички обележен важан јубилеј рођења краља Петра - симбола борбе српског народа за слободу, јединство и независност.

Министар културе Никола Селаковић, који је присуствовао представљању слике у Народном музеју Србије, истакао је да је овај догађај само један од плодова Свесрпског сабора, када су договорене, уз озбиљну подршку председника Републике Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, бројне програмске активности и заједничке манифестације, што, како је рекао, сведочи о јединству српског народа у напорима на очувању наше културе, наше традиције, нашег наслеђа, нашег језика и нашег писма а поприлично - и на очувању српства.

"Карађорђев унук, патриота и војсковођа, личност изузетних особина, краљ кога је његов народ ословљавао и као чика Пера, стекао је вечну славу у српском народу након победоносних борби у балканским ратовима и Првом светком рату, као и захваљујући својој мудрој и праведној владавини, модернизацији српског друштва и државе у годинама мира", рекао је министар Селаковић и додао да се Петар I Карађорђевић убраја у оне српске владаре и предводнике свога рода који су делили "не само величанствене победе, већ и најтврђе коре хлеба, најнеприступачније голети, најтеже маршеве и најопасније јурише, остварујући најплеменитије тежње свога народа".

Говорећи о слици Боцарића, министар Селаковић указао је да гледајући то дело, где се  маестрално осликава слободарска тежња српског народа и сведочи о значају "Невесињске пушке" као претече напора за ослобођење и независност, јасно је да је много симболике актуелне и данас.

"Оно нас подсећа да смо ми Срби, ма где год живели, један народ ком је, како нам је и Петар I небројено пута показао, слобода вредност испред свих других. А ако се неки народ залаже за мир и воли своју слободу, цени је и брани, онда је то наш српски народ и то смо потврдили у вековима постојања управо на овим просторима", поручио је министар Селаковић.

Министар Селаковић нагласио је да ће пројекти попут овог значајно допринети јачању наше укупне сарадње и јединства, те да ће Србија и Република Српска бити предводници важних активности које су од интереса за живот српске културе а да у духу заједништва и начела Декларације Свесрпског сабора и вечерас шаљемо поруку недељивости и јединства српског рода и нашег заједничког културног простора.

Подсећајући да је дело "Устанак Петра Мркоњића" у Београд стигло из Народног музеја Републике Српске, у којем је, кад је то био Музеј Врбаске, управник био управо аутор слике Спиридон Шпиро Боцарић, шеф Представништва Републике Српске у Републици Србији Млађен Цицовић изразио је задовољство институционалном и сарадњом аутора, уметничких група и ансамбала из Србије и Српске истичући да то на свој начин доприноси заједништву у оквиру којег чувамо и негујемо српску културу и традицију, српско писмо и језик, веру и нематеријално народно благо свих наших крајева и крајина.

"У том смислу видим и велики значај Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, која је усвојена 8. јуна на Свесрпском сабору у Београду и како пише у Декларацији: у доброј вјери, у циљу очувања мира, стабилности, националног, културног и вјерског идентитета, као и у циљу интензивирања и продубљивања сарадње и међусобне заштите", поручио је Цицовић.

 

 

Извор: Танјуг