Вести

Селаковић: Србија и Словенија удвостручиле трговинску размену

Министар спољних послова Владе Републике Србије Никола Селаковић састао се у Љубљани са министром иностраних послова Словеније Анжеом Логаром.

Истичући добре билатералне односе и сарадњу две државе на свим пољима, Селаковић је напоменуо  да се отворена питања решавају, а да се потенцијали будуће сарадње јачају. 

Селаковић је нарочито нагласио да су, у односу на 2009. годину, Србија и Словенија удвостручиле своју трговинску размену, која је прошле године била милијарду и 166,9 милиона евра, као и да је у прва три месеца ове године она 307 милиона евра.

"Ако се та тенденција настави, до краја године успоставићемо рекорд у нашој економској сарадњи", рекао је Селаковић.

Како је истакао, грађани Србије и Словеније уз узајамно признавање вакциналних сертификата сада већ могу да долазе из једне у другу земљу и обрнуто.

"Тај договор смо постигли у сусрет нашој посети. Знам да много Словенаца воли да долази у Београд у Србију, као и да много грађана Србије воли да дође у Словенију, ако су заштитили своје здравље. Од срца се захваљујем, уважени господине министре, на топлом гостопримству, на спремности да разговарамо о свим темама, мислим да међу нама постоји висок ниво разумевања и спремности за сарадњу", нагласио је Селаковић.

Селаковић је указао да је чуо приоритете словеначког председавања Европској унији и захвалио Словенији на сталној подршци европском путу Србије, као и да је министра Логара упознао са резултатима реформи које Влада и држава Србија спроводе тежећи путу европских интеграција. 

Такође, Селаковић је додао да је било речи о питањима регионалне политике и да је Словенија свакако држава чланица Европске уније која на најбољи начин разуме регионалне прилике и од чијег председавања Европској унији Србија очекује више разумевања и спремности за подршку регионалним процесима који охрабрују државе овог дела Европе на њиховом европском путу.

"Говорили смо о питању сукцесије о ономе што обојица делимо мишљење да је време да се решава. Упознао га са неким ставовима о одређеним конкретним питањима и договорили смо се да ћемо разговоре наставити. Изразио сам и интересовање наше стране за оснивање културних центара, уколико постоји интерес Словеније за отварање културно-информативног центра у Београду ми ћемо то веома радо прихватити. Са наше стране постоји интересовање да у Љубљани буде један од првих културно-информативних центара које бисмо отворили у региону", рекао је Селаковић и позвао министра Логара да до краја године дође у узвратну посету Београду. 

Селаковић је истакао да је то један од начина како ће се заједнички послати порука о спремности да се сва отворена питања решавају и да је уверен да ће и сусретом у Београду бити у прилици да и лично оставе добар и позитиван траг у односима две државе.

 

Србија и Словенија узајамно признају сертификате о вакцинама

Селаковић је рекао да је постигнут договор да грађани Србије и Словеније, уз узајамно признавање вакциналних сертификата, већ сада могу да долазе из једне у другу земљу.

Селаковић је, током званичне посете Словенији, изјавио да је тај договор постигнут у сусрет посети. 

"Знам да много Словенаца воли да долази у Београд у Србију, као и да много грађана Србије воли да дође у Словенију, ако су заштитили своје здравље. Од срца се захваљујем, уважени господине министре, на топлом гостопримству, на спремности да разговарамо о свим темама, мислим да међу нама постоји висок ниво разумевања и спремности за сарадњу", рекао је Селаковић након састанка са словеначким колегом Анжеом Логаром.

Србија и Словенија усагласиле су међусобни договор о узајамном признавању свих важећих потврда о вакцинацији против Ковида-19 и потврда тестова на присутност вируса корона, која су издата у Словенији, односно у Србији, на основу размене дипломатских нота и узорака потврда.

"Са узајамним признавањем потврда о вакцинацији и тестирању, потврдама издатим у једној држави признају се једнаки правни ефекти као да су издате у другој држави у складу са законима и прописима сваке државе и то при уласку као и изласку из државе, као и приступу услугама", стоји у споразуму две државе који одмах ступа на снагу

 

 

 

Извор: Танјуг