Вести

Селаковић: Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо.

Селаковић је рекао да је Србија поносна на традиционално пријатељство са Кином и константно продубљивање односа у свим областима, које је, како је нагласио, током историјске посете кинеског председника Србији подигнуто на ниво свеобухватног стратешког партнерства. Истакао је да је однос два председника Сија и Вучића у многоме допринео томе.

Селаковић је изразио задовољство поводом чињенице да у континуитету у својој сарадњи сведочимо челичном пријатељству Србије и Кине, које је, како је нагласио, додатно прекаљено у последњих годину дана током пандемије.

Уз упућивање помоћи у медицинској опреми, лабораторијама и искуствима кинеских стручњака, помоћ Кине Србији се наставља и кроз подршку имунизацији нашег становништва, односно испоручивању вакцине кинеске компаније „Sinofarm“, на чему смо посебно захвални, нарочито председнику Сију, у тренутку када се све земље света боре и суочавају са тешкоћама у набавци вакцина, рекао је Селаковић.

Такође, Селаковић је указао да га веома радује и да је изузетно поносан на договор између Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата  о изградњи фабрике за производњу вакцина кинеске компаније Sinofarm“ у Србији.

Селаковић је са задовољством констатовао и одличну сарадњу две земље на мултилатералном плану, посебно међусобну подршку у међународним организацијама.

Кина је један од наших главних ослонаца у борби за Косово и Метохију, рекао је Селаковић, изразивши захвалност Кини на принципијелној подршци и поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Селаковић је нагласио да Србија чврсто подржава политику „једне Кине“ и доследно је посвећена поштовању међународног права и уважавању принципа немешања у унутрашња питања других држава.

Селаковићу је задовољство што се одлични политички односи и стратешко партнерство одражавају и на јачање економске сарадње две земље.

Кина је најважнији трговински партнер Србије у Азији и налази се на трећем месту у укупној размени Србије са светом, указао је Селаковић и прецизирао да је, захваљујући форматима „Појас и пут“ и ,,17+1“ економска сарадња утростручена у последњих пет година.

Извоз Србије у Кину повећан је 15 пута у последњих пет година, навео је Селаковић и додао да ће се уложити максималан напор да се на том плану додатно оснажи сарадња, чему ће у значајној мери допринети и учешће Србије на предстојећем Kina-CIEZ EXPO у Нингбоу. Изразио је задовољство и растом српског извоза у Кину у прва три месеца ове године и реалном могућношћу да трговинска размена ове године премаши четири милијарде евра.

Радује и планирано отварање Кинеског културног центра у Београду до краја године, рекао је Селаковић, подсетивши да је камен темељац постављен током посете председника Кине Сија Београду, јуна 2016. Изразио је наду да су тај као и други пројекти на којима заједно радимо, и чија се реализација очекује током наредних месеци, прилика за реализацију друге посете председника Сија Србији, која би, како је нагласио, била један од највећих догађаја и части за нашу земљу и наш народ.

Селаковић је напоменуо да наша земља такође изузетан значај придаје развоју сарадње у области науке и технологије и да је у наредном периоду од посебног значаја пројекат Српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Селаковић је упознао амбасадорку са првом електронском услугом Министарства спољних послова „е-Конзулат“, намењену страним држављанима, којом ће бити олакшано и убрзано подношење захтева за радне визе. Имајући у виду да су за овакву врсту визе далеко највише заинтересовани држављани Кине, са 9516 захтева, Селаковић је истакао је да је та електронска услуга од значаја како за Србију, тако и за бројне раднике и инжењере из Кине који су ангажовани на инфраструктурним радовима у нашој земљи.

 

 

 

Извор: Танјуг