Вести

Селаковић: Србија спремна за даље јачање укупне сарадње са Кубом

Министар културе у Влади Републике Србије Никола Селаковић састао се у Влади Србије са министром културе Републике Кубе Алпидиом Алонсом Грауом, који борави у Србији поводом одржавања 67. Међународног сајма књига у Београду, а том приликом два министра су потписали Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Кубе о спречавању недозвољене трговине културним добрима.

Селаковић је истакао да је Србија спремна за даље јачање укупне сарадње са Кубом, полазећи од традиционално добрих односа које карактерише међусобна подршка у односу на питања од националног значаја за две земље и посебно захвалио за подршку и разумевање Кубе по питању Косова и Метохије.

Селаковић је нагласио да је Србија веома опредељена за унапређење односа у области културе, те захвалио Куби што је прихватила да буде почасни гост на 67. Међународном сајму књига у Београду и изразио уверење да ће садржајни програм штанда Кубе додатно приближити српској публици кубанску књижевност.

Селаковић је указао да је посебно значајно што је заједничким активностима за само годину дана дошло до размене учешћа на сајмовима књига у Београду и Хавани и напоменуо да је, уз подршку Министарства културе Србије, омогућено превођење значајних дела седам кубанских аутора, међу којима је и књига министра Грауа, по први пут на српски језик, што ће додатно допринети бољем разумевању култура наших земаља.

Министар Алпидио Алонсо Грау је захвалио на топлој добродошлици и рекао да цела делагације осећа пријатељску добродошлицу Србије и да се стога осећа као да је код куће и захвалио Србији што је увек била уз Кубу у тешким временима, те навео и да је актуелни тренутак услед санкција и енергетске кризе тежак за народ Кубе.

Селаковић је указао да између српског и кубанског народа, без обзира не географску удаљеност, постоје бројне сличности, да су оба народа били под многим притисцима у својој историји, а и српски и кубански народ спадају у оне који на притиске не погну главу, већ их они чине још храбријим и јачим.

Министар Грау је нагласио да његова земља негује блиску сарадњу са Србијом, па тако и на пољу културе, која се огледа и у чињеници да делегацију чине највећи живи писци Кубе, те изразио уверење да ће учешће бројних кубанских књижевника значајно допринети унапређивању сарадње у области у области књижевног преводилаштва и издаваштва.

На састанку је истакнуто да је данашње потписивање Споразума изузетно значајно јер се по први пут, између Србије и Кубе, детаљно регулише сарадња на пољу спречавања крађе, незаконитих ископавања, недозвољеног увоза, извоза или преноса власништва културних добара, што ће представљати основ за развој сарадње у овој области на међудржавном нивоу.

Министри су се заложили за успостављање интензивније сарадње сродних установа културе, као и размену уметника у областима савременог стваралаштва, посебно у области филма и кинематографије, те се сагласили да се одржи недеља српског филма у Хавани, као и недеља кубанског филма у Србији и могућност коопродукцијске сарадње.

Селаковић је честитао национални празник Кубе, Дан културе Кубе, који се слави 20. октобра, у знак сећања на дан када је први пут певана национална химна 1868. године, и представља део кубанске борбе за независност и слободу, те навео да је ово заправо недеља културе Кубе, будући да је предвиђено одржавање концерата и изложби, што ће омогућити српској публици да стекне бољи увид у музичко стваралаштво Кубе, као и визуелну уметност.

 

 

 

Извор: Танјуг