Вести

Селаковић: Српска култура је светосавска култура

Министар културе Никола Селаковић истакао је, приликом освештавања камена темељца парохијског дома цркве Покрова Пресвете Богородице у Ужицу, да ће то бити културна кошница у овом делу града и место духовних и културних садржаја Ужица, које је у овој години Престоница културе Србије.

Министар Селаковић указао је да ће се у парохијском дому у Крчагову створити услови да се одржавају изложбе, концерти хорова или солиста, као и књижевне вечери.

"Овај парохијски дом, коме смо данас осветили темеље, биће једна врста и културне кошнице у овом делу града Ужица. Прво, Ужице је у овој години престоница културе Србије, а друго, српска култура у својој дефиницији јесте хришћанска, светосавска култура", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић, иначе председник Грађевинског одбора за изградњу Храма Покрова Пресвете Богородице у Крчагову, рекао је да ће од запустелог и заборављеног дела Ужица, овај део града постати један својеврсни украс на понос и Ужичанки и Ужичана и да ће бити једно лепо духовно и културно седиште у ком ће се стварати нови садржаји.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић рекла је да је, од тренутка када је почео са градњом, Храм изграђен за три године, као и да су завршени сви значајни инфраструктурни пројекти, изражавајући уверење да ће данас започети радови бити тако брзо завршени.

Протојереј- ставрофор, Иван Деспић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице указао је да су црква и звоник саграђени за кратко време, а да ће ускоро бити завршени парохијски дом и парохијска сала у којој ће моћи да се одвија један целокупни духовни живот и где ће народ моћи да се сабира те захвалио министру културе, градоначелници и свима који помажу.

Црква Покрова Пресвете Богородице у Крчагову први је саграђени храм у Ужицу после 170 година од изградње последњег православног храма у граду.

 

 

 

 

Извор: Танјуг