Вести

Селаковић: Странци од сада лакше до радне визе преко еКонзулата

Са радом је почео нови портал еКонзулат, који ће страним држављанима омогућити дигитализовано подношење захтева за визу тип Д, односно радну визу за Србију.

То је прва електронска услуга Министарства спољних послова, и доступна је у 95 дипломатско-конзуларним представништвима, односно амбасадама и генералним конзулатима Србије.

Представљању еКонзулата у Канцеларији за ИТ и еУправу, присуствовао је и министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић који је истакао да је реч о модернизацији важног сегмента активности ДКП-ова, и да је то прекретница у функционисању Система.

"еКонзулат и дигитализација поступка издавања радних виза за странце је прва електронска услуга МСП-а. Могу да обећам да је ово прва, али не и последња е-услуга", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео и да је овај потез важан за даљи процес развоја државе, и добар сигнал у коме се правцу креће држава, која постаје магнет за озбиљне стране компаније које доводе велики број радника из других земаља да би радили у Србији.

"Циљ Министарства спољних послова је да спроведе дигитализацију свих послова ДКП-ова код којих је то могуће", рекао је Селаковић.

При регистрацији, потребно је прво да се унесу основни подаци, лични-ко аплицира, чланови породице, занимање, затим се достављају подаци о путној исправи са којом неко намерава да дође, затим о визи, као и у који ДКП жели да дође, те копија пасоша, позивно писмо.

 

Није проблем у писму, већ у непоштовању процедуре

Селаковић је изјавио да повод за опозив амбасадора Србије у Пољској Николе Зуровца није био у садржини писма које је потписао, већ у томе што о свом поступку није обавестио министра, којем одговара за свој рад.

Зуровац је, наиме, потписао писмо подршке пољској ЛГБТ заједници са још 40 амбасадора других земаља, а да о томе није обавестио министра Селаковића.

"Амбасадор никога није обавестио о томе. Ми не говоримо о предмету писма и његовој садржини. Да избегнем све инсинуације, није у питању садржина писма, већ пропуст амбасадора Србије што приступа нечему о чему не обавештава онога коме одговара за свој рад", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да сваки поступак амбасадора у земљи у којој је акредитован може да унапреди или наруши билатералне односе Србије са том земљом и да управо зато постоји сложени механизам у којем је амбасадор обавезан да се консултује о свему са матичним министарством.

"То је ствар која не сме да се дешава. Шта год да је потписао, а да није питао, може да наруши неки однос и то је проблем”, рекао је Слекаовић.

На питање да ли то значи да му влада не би дозволила да потпише такво писмо, Селаковић је рекао да су то спекулације "шта би било кад би било", а да је у овом случају реч о радној и професионалној дисциплине, што је главни проблем.

 

Поступио сам дипломатски, како и треба министар

Селаковић је изјавио да не види ништа спорно у својој реакцији на недавни иступ амбасадора Израела, а у вези са Kосовом и Метохијом, и наводи да је поступио дипломатски, државнички и онако како је требало да поступи један министар спољних послова, када је угрожен државни интерес.

На питање да ли је реаговао дипломатски или брзоплето, и да ли је тиме можда нарушио односе са Израелом, Селаковић је рекао да дипломатске односе угрожава чињеница да неко део ваше територије призна као тзв. државу и да тиме подржава сепаратизам и сецесију.

"Поступио сам како мислим да треба, чак мислим и благо, јер је неко покушао да каже да смо ми фактички спонзорисали њихово признавање тзв. Kосова", рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да је у овом случају, неко рекао да је поступак Израела којим је признао тзв Kосово, био део договора у Вашингтону, између Београда и Приштине, што није тачно.

"Ја сам изашао са врло јасним доказима и показао папир који је потписао Вучић и папир који је потписао Хоти. У ономе што је потписао Александар Вучић, не постоји K од Kосова. О томе се не говори", рекао је Селаковић.

"Не знам шта је ту дипломатски скандал, што сам рекао да је то безобразлук, када у једној држави кажете да је председник учествовао у нечему што је директно против интереса те државе. Kако другачије то да назовете", упитао је Селаковић.

Kако је рекао, поступио је дипломатски, државнички, како треба да поступи министар једне државе, када је угрожен државни интерес.

"Брзоплето је када припремате једну резолуцију у ГС УН, обиђете пола света, па на крају онима који су вам обећали подршку подметнете нешто друго или кад поставите неодговарајуће питање Међународном суду правде. Kада водите политику која вам изгради граничне прелазе између Срба и Срба…", рекао је Селаковић.

Ако је председник Србије у Вашингтону издржао "језиве притиске" да уради нешто против своје државе, а онда неко каже да није било тако, како другачије да реагујете, упитао је Селаковић.

На питање да ли се започело и докле сте стигло са измештањем Амбасаде Србије у Јерусалим, Селаковић је рекао да у овом тренутку није изгледно да се ради на томе.

"Мислим да сам о томе већ говорио. У овом тренутку, није изгледно да на томе радимо и да о томе водимо неку бригу. Разговараће се о таквим стварима, али, није изгледно после свега тога. И после оног разговора који је председник Вучић са премијером Израела Нетањахуом обавио", рекао је Селаковић.

Упитан да ли то значи и кршење Вашингтонског споразума, Селаковић је рекао да у политици, дипломатији, ствари нису само црно-беле.

“То не значи (кршење Вашингтонског споразума), нису те ствари тако црно-беле. И у дипломатији и у политици те ствари изгледају другачије. Вучић је обавио у року од седам дана тај разговор и врло је јасно рекао - ако неко буде достојанствено и са поштовањем поступао према нама, ми ћемо знати шта да радимо”, рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг