Вести

Селаковић: Стварамо Србију без баријера и са једнаким могућностима

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић данас је, поводом Међународног дана особа са повредом кичмене мождине, рекао да то министарство ствара Србију без баријера, у којој ће свако ко је изгубио могућност да хода добити једнаку шансу и већу доступност у сваком сегменту живота. 

Министар Селаковић је након састанка са в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранком Стаматовићем истакао да је повреда кичмене мождине најчешће последица саобраћајне незгоде у којима су учесници у саобраћају претрпели тешке телесне повреде. 

"У периоду од 2017. године до 2021. готово 16.474 лица су постала особе са трајним инвалидитетом услед последица саобраћајне несреће", навео је министар Селаковић.

Министар Селаковић скренуо је пажњу грађанима да учесници у саобраћају нису само лица која управљају моторним возилима, већ и лица која управљају бициклом, електричним тротинетом, као и пешаци. 

Указао је да се у последњих 10 година број несрећа са смртним исходом смањио.

"То је утисак који као грађанин нисам имао слушајући и пратећи наше медије, али бројке то говоре. Ми смо 2012. године имали преко 689 лица која су страдала у саобраћајним несрећама. Прошле године то је 553 лица, што је изузетно велики број", објаснио је министар Селаковић. 

Додао је да је смањење броја погинулих резултат бриге читавог друштва, која се огледа у томе што је изграђено више безбедних и добрих аутопутева.

"Граде се брзе саобраћајнице, Ибарска магистрала која је некада били “црна линија” у Србији, где је стотине људи губило своје животе, она је данас слабо прометан пут. Изграђен је аутопут Милош Велики до Чачка, уверени смо да ће ускоро доћи до Пожеге и затим наставити према Котроману други крак", истакао је министар Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг