Вести

Селаковић: Тепић лажним оптужбама скреће пажњу са Ђиласових рачуна

Mинистар спољних послова и члан Председништва Српске напредне странке Никола Селаковић је оценио да нису случајне оптужбе потпредседнице ССП-а Маринике Тепић, с обзиром да на тај начин жели да прикрије важнију тему везану за њеног послодавца Драгана Ђиласа који, како наводи, поседује 57 рачуна у 17 страних држава.

Селаковић је рекао да неће тужити Тепић која га је оптужила да је, док је био министар правде, терао полицајца који је једини осуђен у случају Савамала да призна кривицу, а да ће му заузврат помоћи да легализује своју нелегализовану кућу.

"Нећу тужити Маринику Тепић, не пада ми на памет да време трошим на тај начин. Позвао сам је да разговарамо о томе, јер замислите ту конструкцију да је министар правде вршио притисак на полицајца. То нећу да коментаришем, то је будалаштина, глупост, а да не причам о томе колика је лаж", нагласио је Селаковић.

Како је рекао, те "будалаштине" служе као димна бомба да се прикрије сума више од 28 милиона евра, долара или које год валуте који су на рачунима Ђиласа по иностранству.

"Не могу да разумем нечију машту и ниво лажи које је неко у стању да износи, али када неко штити свога шефа макар и бацајући димне бомбе, то видим као средства политичке борбе која су се одомаћила у Србији", рекао је Селаковић.

Додаје да се ипак на тај начин не могу сакрити ти рачуни које има Драган Ђилас.

"То је 57 рачуна, а цифра је преко 28 милиона евра, долара, чега год да је. Што то немате ви, ми остали који се бавимо неким јавним послом? Не бих волео да зарадим новац на тај начин и зато смо и дошли на власт да се више на тај начин не би зарађивао новац", закључио је Селаковић.

 

Седнице Савета безбедности  Уједињених нација важне за изношење нашег става о Косову и Метохији

Србији не би одговарало да је седница Савета безбедности Уједињених нација  у потпуности прекинута, јер је одржавање тих седница ретка прилика да се у најважнијој међународној организацији на свету изнесе став наше земље и скрене пажња на проблеме на Косову и Метохији, изјавио је Селаковић.

Како је навео представницима Србије је било важније да упознају све чланице Савета безбедности  Уједињених нација  о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, да говоре отворено о проблемима којих нема у Извештају.

"Зато смо истрпели то што оно зову својим државним симболима, јер је важно оно што је речено на седници. Седница је настављена баш као и у октобру 2020, нису хтели да уклоне своје симболе, али надамо се да ћемо се наћи у Њујорку у октобру где не могу да донесу своја обележја и нећемо имати ту врсту проблема", рекао је Селаковић.

Наводећи да је било позитивних коментара о недавно одржаним изборима на Косову и Метохији, Селаковић је рекао да седница није одржана не би било прилике да се укаже свима да је 140.000 људи избрисано из бирачких спискова, од чега је 85 одсто Срба.

"Више од 100.000 Срба је избрисано из бирачких спискова и нису могли да остваре своје право", рекао је Селаковић.

Навео је да је искористио прилику и да укаже на то да у тренутку када цео свет вапи за вакцинама, у Штрпцу је ситуација таква да су полицијске снаге упадале у Дом здравља, застрашивале медицинско особље, вршиле претрес јер су хтели да нађу вакцине из Србије и да их униште и то само зато што су дошле из централне Србије.

Шеф српске дипломатије је рекао да је на седници потврдио нашу посвећеност дијалогу и мирном проналажењу решења, али и да је указао на то да Приштина пуних осам година не жели да изврши своју обавезу - формирање Заједнице српских општина.

"Имао сам и ја прилику да говорим о угрожености наше верске, културне и историјске баштине на Косову и Метохији, о физичким нападима на Србе", рекао је Селаковић и навео да је, према подацима мисије Кфора, у другој половини 2020. године повећан број напада на Србе на Косову и Метохији, за 30 одсто у односу на исти период 2019. године и подсетио да је у току две недеље обијено седам цркава.

Како указује, на седници су се од представнице Приштине могло поново чути лажи, оптужбе.

"Користе сваки међународни форум да помињу стално једну лаж која се тиче силовања 20.000 Албанки од стране Срба, а имамо званични извештај Верификационе комисије основане 2018. године која каже да је пријављено 1.414 пријава, а да је регистровано као утемељено 912 случајева", наводи шеф српске дипломатије.

Селаковић истиче да је задатак Србије да се бори, да износи истину, да чува позицију наше државе која нам је омогућила и да у тешком периоду Ковида-19, Србија буде држава о којој се у свету прича позитивно, као о прваку у вакцинацији, у солидарности са својим суседима, са онима којима је тешко.

"Нама је наша међународна позиција омогућила да имамо такву позицију", рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је најавио да ће се сутра у Москви састати са представницима Одбора за спољну политику Думе, у петак са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, а након тога и са Патријархом московским и све Русије г. Кирилом.

Селаковић је најавио и да ће након Русије посетити Иран, где ће се у Техерану састати са председником, шефом дипломатије и председником парламента те земље.

 

Не знам за словеначки документ о подели Босне и Херцеговине

Селаковић је изјавио да званично не зна за документ о којем се спекулише да га је премијер Словеније Јанез Јанша послао Бриселу, а у којем је предложен миран разлаз Босне и Херцеговине.

Селаковић је рекао да је о томе прочитао у медијима, али да на званичном нивоу о томе нема информацију.

Подсећа да Србија са Словенијом има добре и квалитетне односе, добру економску сарадњу, и да увек о свему разговарају.

"Не знам за такав папир, то ми није познато, али невероватне су ми реакције каквих има и у нашој јавности и штампи када се покрене тема прекрајања граница. Имате групу људи која агресивно наступа по тој теми, а да им није сметало прекрајање граница Србије, што је за њих прихватљиво и не рачуна се. То је изузетак", рекао је Селаковић.

Наглашава да је невероватно ко се све јави и прича о томе, а да им није ни на крај памети да штите границе наше земље.

 

Проблем Ђукановића постојање српског народа у Црној Гори

Мила Ђукановића је то што негира постојање српског народа у Црној Гори, оценио је Селаковић, истичући да Срби живе у тој земљи и да их је према попису 29 одсто од укупног становништва.

Селаковић је коментаришући интервјуу Мила Ђукановића у којем је причао о "буђењу српског пећинског национализма", као и о томе да власти Србије угрожавају суседне земље.

Селаковић наводи да је невероватно индикативно да о такозваном пећинском српском национализму говори човек који подржава најгори црногорски пећински национализам.

"Шта да кажете када чујете масу која пева усташке песме и кличе усташким покличима", рекао је Селаковић.

Додаје да су наводи Мила Ђукановића против Србије најштетнији за односе између Срба и Црногораца, између два братска народа.

"Ми те односе треба да чувамо, Срби и Црногорци треба добро да живе и у Србији и Црној Гори", наглашава шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, задатак Србије је да с друге стране ради на ономе што су добри односи између Срба и Црногораца.

"Ми то радимо у Србији, а волели би да видимо то и у Црној Гори", рекао је Селаковић.

 

Спекулацијама о признању хоће да покваре односе Србије и Грчке

Очигледно је да се на пет чланица које нису признале независност Косова врши притисак да промене своје позиције, оценио је Селаковић и додао да се најавама да ће то учинити Грчка покушава покварити добар однос који Србија има са том земљом.

Селаковић је коментаришући најаве које је грчки амбасадор у Србији демантовао, наводећи да став Грчке остаје непромењен по том питању, рекао да постоје покушаји да се пет земаља које нису признале Косово на све могуће начине приволе да то учине, јер овако представљају проблем.

"Имате 27 чланица Европске уније међу којима пет не признаје Косово као државу и очигледно је да са једне стране имате Србију која је посвећена дијалогу, а са друге имате неодговорно понашање из Приштине и имате ту позицију код пет чланица Европске уније које подржавају Србију и потребно је унети метеж и кварити односе између пријатељских и братских држава као што су Србија и Грчка чије односе карактерише пријатељство и братство вековима, а не годинама", рекао је Селаковић.

Према његовим речима, Грчка најбоље зна да ли јој је и колико лако у тој ситуацији, али за Србију је важно да има потврду од амбасадора и грчког министра, који је недавно био у посети Београду, да став неће променити.

"Ми ћемо наставити да градимо и унапређујемо односе са Грчком", рекао је Селаковић и подсетио да је Грчка прво са Србијом закључила Споразум о путовању наших грађана током лета у ту земљу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк