Вести

Селаковић: Уручено 75 станова у Нишу избегличким породицама

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствоваo је у Нишу свечаном уручењу кључева 75 станова намењених избегличким породицама из Хрватске и Босне и Херцеговине у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта (РСП) у Србији.

Селаковић је изразио задовољство што је у прилици да подели радост са 75 породица које ће, након 25 година, добити свој кров над главом, пожелевши им пуно среће, радости и лепих момената у новим домовима.

"Град Ниш је постао богатији за 75 дивних, вредних, марљивих, честитих породица, наших људи који нису својом вољом, већ су из пуке жеље да заштите голи живот побегли у Србију", истакао је Селаковић и захвалио граду Нишу на свој помоћи у реализацији овог пројекта.

Селаковић, који је и председник Комисије Владе Србије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, рекао је да је до сада у оквиру реализације РСП додељено 5.825 стамбених решења. Навео је да је додељено 2.004 пакета грађевинског материјала, 305 монтажних кућа, 1.575 сеоских кућа са окућницом и 1.941 стамбена јединица.

Министар је рекао да су станови који се данас усељавају изграђени у оквиру потпројекта 9 РСП, нагласивши да је његова укупна вредност око 1.500.000 евра.

"Овим пројектом Ниш решава питање стамбеног збрињавања наших људи који су са простора Босне и Херцеговине и Хрватске избегли у Србију", рекао је министар и додао да је потребно наћи адекватно решење и за питање интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Министар је захвалио ЕУ, највећем донатору РСП, и другим билатералним донаторима који учествују у наведеном програму. Такође, истакао је значај Банке за развој Савета Европе и посебно захвалио Комесеријату за избеглице и миграције на ангажману у спровођењу овог програма.

 

 

Ако Приштина прекрши обавезе, знамо шта нам је чинити

Београд је своје обавезе да се уздржи од кампање за "одпризнавања" независности тзв. Косова, држи и држаће је се, али ако обавезе буду прекршене са друге стране, знамо шта нам је чинити, поручио је Селаковић.

Селаковић је, на питање да ли је тачно да је десетак држава спремно да повуче своје одлуке о признању Косова, уколико Приштина крене у процес поновног признања, одговорио да је Београд лојалан партнер и одговоран према ономе што се договори.

"Вашингтонским споразумом је успостављен договор да Београд не води кампању "одпризнавања", нити да се Приштина пријављује за чланство у међународним организацијама или да води нову кампању признавања. Ми се своје обавезе држимо и држаћемо је се, а ако оне буду прекршене са друге стране знамо шта нам је чинити", рекао је Селаковић.

Селаковић је подсетио да је и председник Србије рекао да нико не треба да потцењује нашу моћ и снагу, због тога што смо прибрани, радимо свој посао, ћутимо и не таласамо много.

"Оно што је свима јасно је да, када се са Београдом нешто договорите то се испуњава и тако ће бити у будућности", додао је Селаковић.

 

"Отворени Балкан" заиста историјски договор

Договор три земље у оквиру иницијатива "Отворени Балкан" заиста је историјски, јер су ретке, готово чак и непостојеће ствари у историји које су балканским народима и државама биле својствене, а да су сами до њих дошли, изјавио је Селаковић.

Селаковић је, говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", рекао да су се три државе, Србија, Северна Македонија и Албанија, саме договориле да учине један озбиљан искорак, која ће њима, њиховим грађанима донети само добро.

"У то сам уверен", нагласио је Селаковић.

Ако се, како је рекао, погледају, с једне стране, политичка визија и мудрост Александра Вучића, Едија Раме и Зорана Заева, као и подршка министара спољних послова Вишеградске групе, која представља добар модел у оквиру ЕУ држава које су се својевремено окупиле и договориле своју иницијативу, уверен је да је то "права ствар".

"И да ће сваки нови договор бити само унапређење квалитета те иницијативе, а да ће наши народи, привреда бити у прилици да виде много доброг од тога", рекао је Селаковић.

 

Нема уцењивачког става Србије, разумели поруке Црне Горе

Селаковић је изјавио да је Београд одавно разумео све поруке из Подгорице и одбацио наводе црногорског министра спољних послова о "уцењивачком ставу" Србије.

"Одавно смо разумели све поруке и одавно смо добро схватили шта нам се поручује из Црне Горе, мада бих рекао да последња изјава није била упућена нама, већ страним амбасадама и амбасадорима акредитованим у Подгорици", рекао је Селаковић коментаришући изјаву министра Ђорђа Радуловића.

Селаковић је истакао да Београд има свој принципијелан став, када је реч о амбасадору Србије у Црној Гори.

“Ми смо повукли одлуку о протеривању амбасадора Црне Горе, и жао нам је што са друге стране није дошло до исте те одлуке”, рекао је Селаковић.

 

 

Извор: Танјуг