Вести

Селаковић уручио Борачке споменице у Бабушници

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић уручио је Борачке споменице борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије општине Бабушница.

Министар Селаковић навео je да је изузетно важно што је данас у Бабушници како би дан провео са српским борцима, а не само да им уручи Борачке споменице као својеврстан симбол и вид захвалности отаџбине за оно што су они учинили и дали за њу у најбољем периоду свог живота.

"Уверен сам да смо сада у времену у којем смо, као што је Цвијић рекао, направили кућу на путу, а први пут управо у ових десетак година, захваљујући једној озбиљној политици председника Александра Вучића, ми на том путу наплаћујемо друмарину", истакао је министар Селаковић.

Навео је да Србија не ратује, не сукобљава се, већ се труди да свако ко тим путем прође, буде задовољан, а да Србија своју кућу ојачава, уздиже и унапређује.

"Да градимо нове путеве, да градимо брзе пруге, да обнављамо школе, градимо нове болнице и најважније, отварамо нова радна места, како бисмо нашим грађанима омогућили да од свога рада пристојно живе и зарађују", рекао је министар Селаковић. 

Додао је да када су ствари постављене на такав ниво и када је Србија, за десет година, успела да удвостручи БДП, стекли су се услови да се направи материјална основа како би Србија помогла онима који су за њу ратовали и који су је бранили онда када је то било најтеже.

"Ми овде нисмо данас само да уручимо споменице и на такав начин покажемо захвалност, већ смо овде да испромовишемо и чињеницу да је борачка легитимација од недавно више од картице погодности, да је све већи и већи, недељом за недељу, број компанија које нуде различите врсте погодности онима који носе борачку легитимацију", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић навео је да је уверен да ће и житељи Бабушнице, који су били борци у Одбрамбено-отаџбинском рату деведесетих година, сада са том картицом моћи да остваре и озбиљне погодности за себе и своје породице. 

"Захваљујући озбиљним економским реформама које је предводио председник Вучић, ми данас можемо да се похвалимо да први пут као друштво водимо бригу о нашим палим борцима, односно о породицама палих бораца и ратним војним инвалидима", рекао је министар Селаковић.

Истакао је да ратни војни инвалид прве категорије данас у Србији прима 360 хиљада динара месечно, а да сваки члан породице палог борца прима 100 хиљада динара месечно понаособ.

"Овом нашом акцијом ми бринемо о оној најширој категорији, људима који су живи изашли из рата и показујемо да ће имати неку врсту погодности, а надамо се од наредне недеље и новим компанијама и местима, где ће те погодности бити боље, а то први пут држава Србија ради захваљујући председнику Србије који је иницирао доношење закона", рекао је министар Селаковић.

Када је реч о томе ко остварује право на статус борца, министар Селаковић објаснио је да сваки грађанин може да иницира поступак утврђивања свог статуса и остваривања права и да се то ради у зградама општинских односно градских управа, као и да то право може да се оствари у ефикасном, брзом и квалитетном поступку.

"Такође, позивам све оне који нису искористили своје право да утврде свој борачки статус и да то ураде у што скоријем року како би добили легитимацију и на тај начин оживели све оне погодности које следују", рекао је министар Селаковић.

Навео је и да ће вероватно од понедељка прећи број регистрованих палих бораца као и да је већ пређен број од 60 хиљада корисника права борачко-инвалидске заштите.

"Пре годину дана, када сам дошао на место министра надлежног за борачка питања, број регистрованих бораца био је 25 хиљада, а ми смо сад дошли до 40 хиљада што је повећање од 60 одсто за свега неколико месеци вођења кампање, што показује да су људи постали заинтересовани и да хоће да утврде свој статус", рекао је министар Селаковић.

 

 

 

Извор: Танјуг