Вести

Селаковић: Уставна обавеза Србије је да штити Србе у дијаспори

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је да не постоји никаква врста рата, па ни хибридног, према Црној Гори, као ни оркестриран нити диригован напад државе Србије на државу Црну Гору, одбацујући такве примедбе из врха власти у Подгорици.

Селаковић је, указао на то да постоји ситуација која је у Црној Гори изазвана доношењем Закона о верским слободама са којим се највећа верска групација, односно СПЦ, није сагласила, нити учествовала у његовом доношењу.

"Србија се труди и жеља јој је да развија најбоље могуће односе са Црном Гором и у тим односима једна од главних спона би требало да буду припадници српског народа у тој држави. Они то нажалост нису, јер очигледно постоји озбиљан број проблема у статусу српског народа у Црној Гори, а доношењем закона о верским слободама та ситуација је још само узаврелија", рекао је Селаковић.

Селаковић  је истакао да помоћ у заштити српског народа и православне Цркве у Црној Гори, о чему је било речи из врха српских власти, може подразумевати сваку врсту стручне и правне помоћи и скретање пажње у дипломатским активностима.

Према речима Селаковића, "Оно што се ради, ради се у границама онога што је прихватиљиво за деловање једне суверене државе према другој сувереној држави."

Селаковић је подсетио да је уставна обавеза и легитимно право Србије да као матична држава српског народа води бригу о Србима ван граница наше државе, и указује на угроженост њихових права и слобода као што је то сада случај.

Селаковић је назвао "јефтиним политичким спекулацијама" тврдње да митрополит црногорско приморски Амфилохје подједнако смета председницима Србије и Црне Горе, Александру Вучићу и Милу Ђукановићу.

На питање да ли се ради на томе да се двојица председника састану у Подгорици, Селаковић је подсетио да је Црна Гора једина земља у којој Вучић није био у званичној посети као председник државе или владе и да то има везе и са статусом и правима нашег народа, о чему је, наводи, председник Вучић отворено говорио.

Селаковић је направио и паралелу са Албанцима у Северној Македонији којих има 25,17 %, и Србима којих је у Црној Гори 28,73 %, констатујући да се њихови статуси и заступљеност у институцијама не могу поредити, јер се Срби сусрећу са невероватним проблемима.

 

Промена цензуса не иде у прилог најјачем

Смањивање цензуса не иде у прилог ономе ко је најјачи, оценио је Селаковић говорећи о променама изборних закона.

На питање да ли се спуштањем цензуса ствара привид да је скупштина "шарена", односно да у њој не влада једноумље и да се на тај начин сакрије чињеница да један број озбиљних партија бојкотује изборе, Селаковић је рекао да о томе које су партије озбиљне суд дају грађани на изборима.

Селаковић је такође рекао да СНС не контолише неку телевизију нити има интерес за то, а да је другачије било 2012. године када СНС, за разлику од тада владајуће Демократске странке, пред изборе није имала водеће фреквенције и ниједну телевизију под својом контролом.

На питање види ли да неко фаворизује СНС у медијима, Селаковић је навео да је то ствар нечије уређивачке политике.

Коментаришући недавне оцене о изборним условима председнице Делегације ЕУ за Србију Тање Фајрон, Селаковић је рекао да она долази из државе (Словеније) у којој су Срби други народ по бројности, а немају ни најосновније право да буду признати као национална мањина.

"Да би вам неко делио лекцију, мора прво да погледа себе у огледало па да вам онда каже одређене ствари", рекао је Селаковић.

На питање да ли у СНС-у има сукоба, односно јесу ли министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министарка саобраћаја Зорана Михајловић у завади, Селаковић је негативно одговорио и рекао да је сучељавање и изношење мишљења део демократске процедуре унутар тако велике странке.

 

 

Извор: Танјуг/РТВ