Вести

Селаковић: Важно је чувати културу сећања

Како је култура сећања у српском народу поново заживела у последњој деценији и шта нас очекује на поновљеним београдским изборима, за ТВ Хепи говорио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

Селаковић је рекао да је председник Вучић увео праксу празновања важних датума страдања српског народа, заједно са представницима Срба преко Дрине.

"Ја сам неко ко је сматрао да је та одлука председника Вучића она на којој је требало радити. Не бих много причао о култури сећања, али погледајте јубилеј, 25 година од НАТО агресије.  У цркви Светог Василија Острошког у Нишу биће постављене мермерне плоче оних који су изгубили живот на КиМ од 1998. године и свима онима који су изгинули 1999. године. То ће бити прво место где ћемо имати сва имена изгинулих војника и припадника полиције у време НАТО агресије. Вучић је увео праксу да се заједнички обележавају датуми са представницима из Републике Српске", рекао је Селаковић.

Селаковић истиче да до 2012. наш народ је био под јармом извињавања агресорима и онима који су покушали да униште Србију.

"До 2012. године нисте могли да чујете у средствима јавног информисања… Нисте могли да чујете о НАТО агресији, него о кампањи, операцији итд. Замислите ситуацију да нисмо од 2014. године обележавали НАТО агресију? Догодило би се сада, или 2030. године – наша деца која данас имају 25, 26 година, човек који је завршио факултет, ради, мислио би да смо ми извршили агресију на сами себе. Мислили би да је наша власт крива, а истина је сасвим друга. Бомбардовани смо да би нам отели КиМ. Шта су припадници бившег режима урадили са нашом војском? Распустили војску, укинули редовно служење војног рока и рекли да су то реформе. "Неће више бити никада рата, браниће нас НАТО", извињавали смо се свима који су нас убијали и тукли. То је нечувено и не повратило се никада. Зато је важно чувати културу сећања. Зато људи треба добро да знају шта ми радимо, за шта се боримо, важно је да кажемо зашто ћемо имати 1145 имена, па то су све били углавном млади људи, који су дали живот за отаџбину", истиче Селаковић.

О поновним београдским изборима, планираних за 2. јун, Селаковић је рекао како делу опозиције ниједан датум не одговара.

"Расписивали изборе на Никољдан. На празнике. Није им сметало. Њима не одговара ниједан датум, јер знају да било када не могу да победе", сматра Селаковић.

 

614 мама добило помоћ за куповину прве некретнине

Селаковића изјавио је данас да је 614 мама у Србији до сада добило кров над главом захваљујћи одобреној новчаној помоћи државе за изградњу или учешће у куповини прве некретнине.

Селаковић је казао да је ова врста помоћи државе јединствена у Европи и да ће у априлу бити две године од када се она спроводи.

Селаковић је навео да је за годину и по дана, од када он председава Комисијом за одобравање новчане помоћи за изградњу, учешће у куповини прве стамбене породичне зграде или куће, донето више од 570 решења за ову врсту помоћи државе мајкама, која подразумева додељивање максимално 20.000 евра.

"Ја сам врло поносан на то што смо успели да урадимо до сада у виду помоћи за куповину првог стана или куће мајкама новорођенчади које немају решено стамбено питање", рекао је Селаковић.

Селаковић је нагласио и да је интересовање за ову врсту помоћи велико и подсетио да на конкурс могу да се пријаве сви који испуњавају услове, а то је да немају своју некретнину, односно решено стамбено питање, да није прошло годину дана од рођења детета и да су њихови приходи домаћинства месечно испод двомесечне просечне зараде на нивоу Републике.

 

 

 

 

Извор: ТВ Хепи