Вести

Селаковић : Волео бих да Вучић постане премијер

Ваше име се у ниједном тренутку није помињало у медијима.

- Медијско нагађање не може да буде репер. Свако, па и ја, треба да тежи да што боље обавља свој посао.

Вицепремијер Александар Вучић изјавио је да није задовољан појединим кадровима које је делегирао СНС. Ко из СНС, по вама, није оправдао очекивања?

- Могу да говорим само о онима који су свој напор и рад уложили у министарство које ја водим. Увек у тиму нешто зашкрипи и тамо где шкрипи, морате да појачате. Реконструкција је као фудбалска утакмица - кад неко не игра добро, ви га вратите на клупу, уведете свежег играча у игру и победите. Такво је правило и у Влади, само што није реч о утакмици већ о руковођењу државом.

Мора да има неко чијим радом нисте задовољни.

- Ствари не гледам на такав начин. Посматрам и анализирам резултате рада свог ресора, али ван њега нисам и то није мој посао.

Да ли мислите да Вучић треба да преузме премијерску позицију, будући да то очекују грађани?

- Не знам да ли ћете наћи било ког члана СНС који вам неће рећи да председник моје странке треба да буде и премијер. Свака странка томе стреми. Међутим, лидер СНС истиче да је за грађане најбитнији резултат Владе, а не ко је на којој функцији. Имали смо доста тешкоћа, али смо као Влада показали да умемо да решавамо проблеме. Поносан сам што сам близак сарадник Александра Вучића и што сам део његовог тима.

Да ли ће бриселски споразум моћи да се имплементира до децембра?

- Читав процес је изузетно тежак и болан. Примену плана имплементације кочи енормна доза неповерења која постоји између Срба и Албанаца, стварана деценијама. Дошли смо у ситуацију да треба да спроведемо читав политички договор у року од неколико месеци. Сваки потез, свака обавеза коју треба да урадите наилази на велику препреку.

Добро, али шта је конкретно учињено поводом имплементације кад је реч о правосуђу? Шта ће бити са судом у северној Митровици?

- Првог септембра на КиМ треба да почну с радом нови судови, у којима ће радити српске судије, српски записничари, српска судска стража, тужилаштво. Један од кључних принципа јесте да етничка структура запослених у правосуђу треба да одражава етничку структуру људи који живе на северу Косова.

Али Срби са севера не прихватају споразум?

- Боравио сам на КиМ. Речено ми је да сам први министар правде који је после дужег времена прешао Ибар. Тамо сам се сусрео с људима који раде у службама и органима који имају везе с Министарством правде. Мора да буде јасно јавности, а нарочито нашим сународницима на КиМ, да интеграција значи и нови систем. И сада имамо судове на Косову. Болно је, али је истина да пресуде који они донесу не могу да се изврше јер МУП на Косову нема ефективну власт, због чега су судови сведени на симболику. Србима на КиМ је потребно судство од кога ће имати користи и који ће им гарантовати правну сигурност.

У претприступним преговорима са ЕУ правосуђе је једно тежих поглавља.

- С тим поглављима о правосуђу преговори ће бити отворени и она ће бити затворена последња. О њима ће се преговарати све док Србија не уђе у ЕУ. У Унију нећемо моћи све док имамо поступке који трају по 20, а неке парнице чак и 40 година. Најтежи део преговора тиче се правосуђа, али имам дозу охрабрења јер смо стратегију правили с нашим европским партнерима.

Помињу се и преговори о амнестији. Да ли се тиме амнестирају и они Албанци који су и даље на потерницама?

- Амнестија је представљала услов за отпочињање преговора. Њу не доносимо ми већ косовске институције и она важи само за Србе који су у претходном периоду поступали супротно одређеним одредбама кривичног законодавства. Тачно је прописан каталог кривичних дела која су вршена у вези са непризнавањем уставно-правног система Косова и која су везана за кривична дела која позивају на отпор.

Вучић је нагласио да је скандалозно што имамо нерешене случајеве класичног криминала чак из 1996. године. Како је то могуће?

- Није било адекватног надзора правосудних органа. За непуних годину дана успели смо да донесемо нову стратегију реформе правосуђа, а истовремено смо радили на акционом плану, који ће бити усвојен за неколико недеља. Донећемо и нови правилник, по којем ће судије и тужиоци који немају добре резултате бити кажњавани.

 
Аутор: Сандра Малишић -"Kурир"