Вести

Селаковић: Заштита и промоција људских права једна од најважнијих обавеза

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обратио се посредством видео-везе на 46. редовном заседању Савета за људска права Уједињених нација и поручио да заштита и промоција људских права представља једну од најважнијих обавеза држава и целе међународне заједнице.

Шеф српске дипломатије је истакао да је сарадња држава, цивилног друштва и међународних организација на том пољу од приоритетне важности за очување мира и стабилности у свету.

Селаковић је указао да на националном плану Србија посвећује велику пажњу питањима социјалних, економских, грађанских и политичких права, водећи рачуна о културном и верском диверзитету свог становништва, штитећи уживање у културном наслеђу и верском плурализму.

„Заштита права мањина у Републици Србији је на највишем нивоу и у складу са стандардима Савета Европе и ОЕБС. У том смислу очекујемо, а зарад обезбеђивања дугорочног мира и стабилности, посебно у нашем окружењу, да и друге државе посвете дужну пажњу заштити и унапређењу права и слобода  припадника српске мањине као и етничке заједнице“, нагласио је министар.

Шеф српске дипломатије рекао је и да је, услед пандемије КОВИД-19, веома важно појачати напоре да се заштите људска права сваког појединца и да се осигура да нико не буде остављен по страни.

„Србија је од почетка кризе предузимала све неопходне мере за сузбијање пандемије у најбољем интересу свих грађана, без дискриминације по било ком основу. Озбиљно смо приступили вакцинацији становништва, полазећи од премисе да је вакцинација данас најважније питање од јавног интереса“, истакао је Селаковић.

У овом моменту, здравље грађана је највећи интерес, а право на здравствену бригу је најважније људско право, истакао је шеф српске дипломатије и позвао на то да се државе уједине у напорима да се омогући равномерна дистрибуција вакцина, како би се свима пружила могућност да стекну имунитет.

„И у овим околностима, желим да поручим да Република Србија наставља да придаје значај раду и улози Савета као најважнијем међународном телу које има капацитет да коригује, унапреди и заштити положај појединаца и нација у свету у погледу људских права. С тим у вези Србија примењује механизме који се у пуној мери заснивају на дијалогу, сарадњи, праћењу, као и одржавању комуникације са земљама чланицама УН, али и са различитим међународним организацијама“, указао је министар.

Такође, Селаковић је истакао да Србија веома цени и подржава независност и непристрастан рад Високе комесарке УН за људска права Мишeл Башле и да ће наставити да пружа подршку њеном мандату и у наредном периоду.

Селаковић подсетио је да је Србија ратификовала осам међународних уговора о људским правима и да редовно припрема и подноси периодичне извештаје уговорним телима.

На међународном плану, навео је министар, Србија ће наставити да се залаже за доследну примену међународних норми о грађанским и политичким правима, економско-социјалним и културним правима и  унапређењу права жена и права детета.

„Наставићемо свеукупне напоре у борби против дискриминације, тортуре, за заштиту права мањина и очување културних идентитета, заштиту права особа са инвалидитетом, борбу против сиромаштва и друштвене сегрегације“, нагласио је Селаковић.

Према његовим речима, Србија придаје посебан значај одрживом решавању питања дуготрајног расељења у Србији – како избеглица из БиХ и Хрватске, тако и интерно расељених лица са Кoсова и Метохије, будући да стабилизација прилика у региону умногоме зависи од решавања тих питања, а у нашој земљи се очекује да међународна заједница настави напоре за изналажење трајних решења, укључујући и обезбеђивање услова за одрживи повратак интерно расељених лица.

Говорећи о стању људских права у јужној српској покрајини, након више од двадесет година од усвајања резолуције СБ УН 1244, Селаковић је нагласио да су основна људска права, гарантована међународним конвенцијама, укључујући право на живот, интегритет и достојанство, на Косову и Метохији и даље угрожена.

„Сматрамо неопходним наставак деловања УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, уз позив да УНМИК мора остати ангажован у области заштите људских права, што је у случају српског становништва на Косову и Метохији питање опстанка на тој територији“, истакао је шеф српске дипломатије.

 

 

Извор: Танјуг