Вести

Шешељ хоће да ме убије због пропасти СРС

Како то Симовић зна?
- Он је био веза! Симовић је био веза између оног коме је то Шешељ рекао и Луке Бојовића, с друге стране, који је требало да организује атентат...

А ко је Симовићу пренео Шешељево „наређење"?
- То је ствар за истрагу. Убеђен сам да је Шешељ, ако је заиста нару- чио моје убиство, то могао да каже само једној особи. И зато не бих волео да крене хајка на све који имају контакт са Шешељем, на све који су били у Хагу. Само један или једна не спава мирно ноћу! И ја бих волео да се открије име те особе.

Каква је улога Шешељеве супруге Јадранке у овом случају?
- Не могу ништа да кажем.

Откуд веза Шешеља и Симовића?
- Не знам, али знам да је у неким инструкцијама које је Шешељ раније давао писало - обавести Симовића!

Да ли је Симовић пренео Луки Бојовићу налог Шешеља?
- Не верујем да би полиција објавила име Луке Бојовића да му Симовић није пренео ову информацију. Бојовић зна за то.

Знате ли ко је конкретно требало да вас убије?
- Речено ми је да би атентат требало да буде извршен снајперском пушком. Сад, мали број људи рукује тиме, реч је о пушци калибра 12,7. То све тек треба утврдити...

Ко је вама јавио да се припрема атентат?
- Председник Борис Тадић. У недељу ми је прво пустио СМС поруку: „Треба да се видимо." Кад нисам одговорио, послао је још једну поруку. Затим сам га позвао и рекао: „Извини, немам времена за виђање, спремам се за митинг у Крушевцу на коме ћу да те рушим!" Тадић ми је одговорио, немој да се зезаш, морамо да се видимо што пре, ради се о теби! Тражио је да се одмах видимо, у понедељак. Састали смо се у понедељак кад ми је рекао о чему је реч и да је ствар јако озбиљна. Рекао ми је и да ће полиција да обезбеђује наш митинг у Крушевцу. Ја сам све то рекао само Александру Вучићу, нико други није знао. Митинг у Крушевцу био је први у историји опозиције који је био потпуно обезбеђен.

Да ли су с вама поводом ових информација контактирали и званичници из Европе?
- Имаћу данас један састанак са њима у Београду на ту тему. Не могу да говорим о детаљима, али разговараћу са људима који се баве проблематиком која се мени тренутно дешава...

Са стручњацима за безбедност?
- Да. Знате, у овом случају потребно је покренути једну интернационалну истрагу да би се дошло до истине. Ако полиција жели да пронађе кривце, мораће да сарађује са полицијом неколико земаља. Чујем да се ти људи крећу од Шпаније, Италије, преко Монте Карла до Словеније и Хрватске, а имају по пет-шест идентитета. Мада, кад МУП није пронашао ко је у Бору послао оне лажне уплатнице, сумњам да овде могу нешто да ураде.

Дуго година сте били први сарадник Шешеља. Да ли сте и ви имали везе са криминалцима, са којима Шешељ евидентно и данас сарађује?
- Не, никада. Имао сам срећу, или је то била ствар његове процене.
Једноставно, Шешељ ме никада није увукао ни у једну такву причу, никад у контакте са људима који су били иза закона. А цела Србија је знала за његове контакте, знало се да је у Шилеровој играо шах са Душаном Спасојевићем. Знало се и ко је био курир између њих двојице. Шешељ ме никада није увлачио у то. Он ме је тако спасао, јер да сам имао било какве везе са криминалцима, био бих посечен у „Сабљи".

ТЕРАО НАС ДА СЕ РАДУЈЕМО КАД ЈЕ ЂИНЂИЋ УБИЈЕН

Да ли је Војислав Шешељ имао везе са убиством Зорана Ђинђића?
- Не знам. Не верујем... Тада је било неких наговештаја, али хајде сада да га не оптужујемо за све. То би већ била теорија завере. Знам само да се Шешељ радовао када је убијен Ђинђић, да је и нас терао да се отворено радујемо. И грдно ми је замерио кад сам се извинио Ружици Ђинђић. Али, не верујем да је био умешан у то.

ЛСВ тражи забрану СРС ако се испостави да је Шешељ наручио ваше убиство. Да ли бисте то подржали?
- То је бесмислено. Прво, сад не сме да почне хајка на СРС, јер странка нема везе с овим. Ако је тачно да је Шешељ наручио моје убиство, онда је то његово лично дело. Шта се добија забраном СРСа, који ће после нових избора ионако да нестане са политичке сцене?