Вести

Синиша Мали потписао "Уговор о преносу акција" Комерцијалне банке, у буџет уплаћено 395 милиона евра

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали данас је, са заступником Нове Љубљанске банке (НЛБ) Браниславом Марићем, потписао "Уговор о преносу акција" између Републике Србије и НЛБ банке д.д. Љубљана, Словенија, чиме је окончан процес продаје Комерцијалне банке а.д. Београд. Предмет уговора је 83,23% обичних акција Комерцијалне банке.

Такође, након потписивања Уговора, у буџет Републике Србије уплаћено је 395 милиона евра.

Министар Мали је, након потписивања уговора, рекао да је за финансијски и банкарски сектор данас велики дан јер је завршена важна трансакција, и истакао да је цео поступак продаје Комерцијалне банке, све време, био веома транспарентан и професионалан.

"Поред 395 милиона евра које су данас уплаћене у буџет Републике Србије, подсетићу вас и да је у буџет раније уплаћено око 60 милиона евра, односно око седам милијарди динара, од чега се 3,7 милијарди динара односи на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду", рекао је министар финансија.

Мали је додао да је са завршетком свих трансакција, Република Србија од продаје Комерцијалне банке укупно приходовала више од 450 милиона евра.

"Свеукупно, добили смо цену која је изнад горњег ранга процене вредности банке, коју је израдио наш финансијски саветник Лазард и можемо да будемо веома задовољни", навео је министар Мали.

Продаја Комерцијалне банке, према његовим речима, јесте показатељ да страни инвеститори и даље верују у Србију, и поред свих изазова и кризе са којом се цео свет у овој 2020. години суочава. Са овом инвестицијом, истакао је, укупан прилив страних директних инвестиција у Републици Србији у 2020. години ће износити скоро три милијарде евра.

Министар је напоменуо и да је део средстава од продаје Комерцијалне банке намењен за враћање старих и скупих дугова из 2012. године.

"Ми смо добили сагласност од Владе Азербејџана да средства од продаје Комерцијалне банке буду употребљена за превремену отплату азербејџанског кредита, чији је рок доспећа 2027. година. Тим кредитом је финансирана изградња аутопута Љиг-Прељина, а његов износ је био 300 милиона евра, са каматом од 4%. Укупно стање дуга на данашњи дан износило је 172,7 милиона евра и то је у целости отплаћено", рекао је министар финансија Републике Србије.

Како је истакао, са превременом отплатом дуга, Република Србија уштедела је 25,9 милиона евра од камата које би плаћали до доспећа 2027. године.

"Након превремене отплате, удео јавног дуга у БДП биће 57,8% на нивоу опште државе, односно 56,8% на централном нивоу", нагласио је министар финансија, истичући да је Република Србија у овако тешкој години успела да задржи макроекономску стабилност и да одржи јавне финансије под контролом.

Све то је, додао је, утицало и да имамо најбоље резултате у Европи када је реч о привредном расту, па ће Република Србија ову годину завршити са најмањим падом у Европи.

Мали се захвалио свима који су учествовали у поступку продаје акција Комерцијалне банке, и истакао да је веома задовољан што је једна тако озбиљна финансијска институција, која има стратегију и визију, као што је НЛБ групација препознала интерес у куповини акција Комерцијалне банке.

 

 

Извор: Танјуг