Вести

СНС гласа против измена Закона о информисању

Врсте казни које су предвиђене овим Законом, као и њихова висина, могу најбоље бити описане једном речју – драконске. Ми смо убеђени да би сурови антички законодавац, Дракон, био поносан на овакве предложене измене Закона о јавном информисању и сматрамо да би у Влади Србије неки могли да се препознају као настављачи управо таквих, драконских мера које су постојале у антици. 
Оно што је такође чињеница, јесте да ове измене Закона о јавном информисању представљају нешто што Србију ставља још један корак даље од европских интеграција и Европе уопште, посебно имајући у виду чињеницу да је и ОЕБС прошле недеље јасно изашао са негативним мишљењем о оваквом Предлогу закона, оцењујући да је то нешто што представља кршење основних демократских принципа. Ми се надамо да ће у последњем тренутку власт увидети сву штетност овог Предлога и да до његовог усвајања неће доћи. У супротном, сву одговорност за последице које могу да произађу из овако штетног Закона сносиће само Влада. 
Још једна веома битна ствар, која се у Србији дешава ових дана, јесте удар актуелне власти на правосуђе. Као што вам је познато, раније је усвојен Закон о избору судија и Влада је у више наврата представљала нешто што је називала сетом правосудних реформи. Међутим, нама је јасно да, када је реч о правосудним реформама, није реч ни о чему другом, него поново о једној врсти фингирања и, у суштини, о једној врсти лустрације, која за циљ има да се створи партијско судство и партијско правосуђе. Нигде у Европи, ни у једној земљи у транзицији, осим у бившој Источној Немачкој, судије нису подвргаване потпуном реизбору. Србија ће по овоме постати неславни други случај. Треба, такође, напоменути да је и Венецијанска комисија заузела јасан негативан став по овом питању, па се и у том смислу може рећи да то представља корак удаљавања Србије од европских вредности, пре свега. 
Сматрамо да најшира јавност треба да стане у одбрану судијске функције и да једноставно и представници медија треба да посвете више пажње овом проблему који је, несумњиво, нешто што је изузетно значајно за читаву нашу земљу. 
Заједничко свим предлозима и мерама Владе, чији смо били сведоци у последње време, јесте да они уместо да Србију воде напред изазивају тектонске поремећаје у нашој земљи. Српска напредна странка сматра да би Влада, уместо сталног генерисања нестабилности, требало што хитније да почне да се припрема за један јако дугачак опозициони стаж. 
Уколико имате неких питања ја сам спреман да одговорим. Уколико немате, хвала вам што сте дошли.