Вести

СНС креће у акцију прикупљања потписа за ванредне изборе

Ја ћу само заиста кратко, добићете материјал, заиста само пар примера. Рецимо ових 800 000 пензионера који примају просек од 13500 динара, морају да примају 18 месеци или годину и по дана да примају пензије да би кући однели онолико новца колико износи Јелашићево повећање плате, или тих 800 000 пензионера мора да прими 30 пензија за једну месечну Јелашићеву плати или да 30 година примају пензију да би у породични буџет унели онолико колико Јелашић унесе за годину дана. Затим 400000 људи са најмањим примањима морају да 30 месеци иду на посао да би могли да зараде једну Јелашићеву плату, то је заиста неморално и заиста катастрофално ако се има у виду да неблаговременим интервенцијама на девизном тржишту само прошле године, према процени СНС и њеног Економског тима, ојадио привреду негде између 18 и 25 милијарди динара, не знам тачно јер нису предати завршни рачуни. Ако узмемо и средњу вредност од 20 милијарди евра у тренутку наступања штете могли бисмо уз добру вољу државе да изградимо 4000 станова широм Србије просечне квадатуре 50метара квадратних, да их поделимо социјално угроженим и младим брачним паровима, породицама са више деце који немају решено стамбено питање, а не као актуелна Влада која добродушно даје јефтине станове чија цена се не разликују ни за евро у односу на тржишну цену, а они су обећали јефтине станове по 1500 или 1600 евра.

Још један  фрапантан податак је ако упоредите рецимо десетак кључних  људи за Србију, Агенције за  приватизацију, директор Централног регистра, директор Србијагаса и још десетак министара примају заједно 4.150.000 динара, то је 280 просечних пензија људи који примају по 15000 или неки однос 1 према 10. Сваки  иоле озбиљнији чиновник у Србији кошта колико и десет пензионера и ту је проблем крајње неодговорна власт. Кад се каже - не зна се ко пије а ко плаћа у Србији, то је тачно, у Србији се очигледно зна и ко пије и ко плаћа. Пије и једе Влада често и по милион ћевапчића о којима је говорио и извештај Државне ревизорске институције, а плаћају грађани Србије и ми смо уверени не задуго. Завршни рачун ће се успоставити на првим ванредним парламентарним изборима који су претпостављамо много ближи неко што арогантна власт може да претпостави, на којима ће народ изабрати Владу по својој мери, Владу одговорну,  од креативних људи која ће променом економског концепта обезбедити бољитак за све. Ја се захваљујем.

Александар Вучић: Само бих вас замолио, пошто је јуче конституисана Скупштина  општине Вождовац, завршено је конституисање, да вам се обрати Небојша Стефановић, председник Градског одбора СНС.

Небојша Стефановић: Даме и господо, јуче је завршено конституисање општинске власти у општини Вождовац. Та општинска власт пред собом има озбиљан и тежак задатак - да исправи и поправи живот грађана Вождовца који је последњих 15 година био изузетно лош због неспособне власти. На челу те општинске управе налазиће се  председник општине др Драган Вуканић из редова СНС. Јуче је на самој седници било доста, да кажем, патетичних, неинтелигентних, смешних напада на др Вуканића, који су при томе били и врло често нетачни цитирајући неке новинске чланке који нису били у складу са истином, са оним што се дешавало. Међутим то нам показује да је власт веома нервозна због тога што су српски напредњаци изабрали озбиљног и способног човека који је у својој професионалној каријери имао брилијантан успех, који нема никакву мрљу у свом животу и који се, и као стручњак и као неко ко се као човек бавио хуманим радом, истакао у овом друштву. Нажалост, напади су дошли из редова странке која је у претходних 15 година по злу обележила општинску управу у Вождовцу, али и у читавој Србији и која је одговорна за бројне афере о којима ћемо говорити у будућности кад се те ствари мало расветле и кад будемо открили шта се све дешавало у претходном периоду. Ми вам обећавамо да ће управа општине Вождовац радити вредно, да се неће бавити само собом већ да ће се бавити оним што је од интереса за грађане Вождовца.

Такође, желимо да упутимо позив градским властима да врате процес легализације у руке општинских управа из разлога што је овај процес који су сад овако, на један веома лош и неспособан начин, започели зауставио процес легализације. Већ месецима се не решава ниједан предмет, обећали су још у октобру месецу фото снимак из ваздуха који ће омогућити нови процес, то још увек није урађено. Поскупели су значајно цену легализације, завршили презонирање, тако да грађани за куће који су сами градили, за инфраструктуру коју су сами радили, сада су принуђени да и у трећој и у четвртој зони плаћају десетине хиљаде евра које заиста немају.  Позивамо их да то врате општинским управама да би почео коначно да се ради тај процес од којих ће наравно интерес имати грађани и локална самоуправа, а тиме наравно и држава. И да се не играју са стрпљењем грађана, и да се не играју са њиховим животима, јер ово није нешто што је приватна ствар. Они су ту само градска управа која треба да брине о грађанима, а нажалост од куповине Инексове зграде, од разних лажних тендера које спроводе, очигледно не виде шта је тај интерес грађана, тако да их позивамо да се бар у овој ствари понашају одговорно, али нисам сигуран да ће имати капацитет за то. Хвала.

Александар Вучић: Ја бих само додао на ово што је господин Стефановић рекао, он је то на фини начин саопштио. Пошто сам ја имао директан пренос седнице Скупштине општине Вождовац, слатко сам се смејао слушајући глупости које су замерали представници Демократске странке Драгану Вуканићу и видим интересантно је било да су читали Политику, ја сам мислио да ће нек друге новине да читају, али они имају врло широк дијапазон режимских новина које могу да изаберу и онда каже - ево пише у Политици. Отприлике само што нису рекли питај брата лажова шта је рекао и онда узми па то прочитај са скупштинке говорнице и замислите највећи грех Драгана Вуканића  је каже што је пре 7 година дошло до кошкања са неким лекаром, не знам ни ја где. Они који су опљачкали све у овој земљи, они који су покрали од бога оца све што су стигли, они који су отели, уништили земљу, уништили град, разорили општину, што су покуповали виле у Воје Илића улици, они који су уништили све дрзнули су се да човеку који има брилијантну каријеру, који се никада није бавио политиком пре тога нађу што се пре 7 година покошкао. Па шта? Одговоран је неки други човек, али није бар поткрадао свој народ. Није пљачкао свој наарод. Није отимао као што они отимају, и нема вилу у Воје Илића, као што имају сви руководећи људе из ДС-а. А ево ја вам саопштавам - чујем да су у једном спортском центру велике набавке обављали без икаквих јавних огласа и тендера, вишемилионске, тако да вам најављујем врло интересантне последње зимске дане у овој години. Тако да ће бити врло занимљиво како ће да објасне, нису се тукли око тога, код њих је све било једноставно, пребациш паре, покрадеш паре и сви смо задовољни. Тако да, нема потребе да се туку око тога, пара је било довољно народних око којих се не би тукли, јер су се увек лако сложили око тога коме колики део припада. Али мислим да ћете већ у року од 7 дана добити све папире. Као што смо имали измишљене терене у Земуну за 14 милона динара за одбојкашко игралиште на Лиду. Где је одбојкашко игралиште на Лиду? Киша га уништила. А где је фудбалско игралиште на Лиду од 7 милиона? Ветар га уништио. А што смо дали толике милионе да га ветар и киша униште? Е сад ви много питате. Што сте се тукли тамо пре 7 година негде са неким? Изволите ако имате неко питање.

Новинар: Да ли се ради на резолуцији у Сребреници и да ли је за СНС прихватљива варијанта где је геноцид и позивање?
Александар Вучић: Нико нас није звао и, колико сам информисан, нико ништа није написао. Али нико нас није позвао ни на какве разговоре и спремни смо да разговарамо, нећемо да објашњавамо ни о једном делу, ни о каквој садржини док не видимо са осталим представницима посланичких група шта је њихова намера. Узгред, добио сам и папир, тражио сам, никада од БИЕ не бих тражио, није то баш нека институција за коју мислим да треба да се меша у политику на било који начин, али пошто су изговарали 5 пута са скупштинске говорнице најгнусније лажи, ја сам то не због себе, не због политичке сцене, већ због моје деце, да нико никад не може да им каже да је њихов отац радио за неку другу земљу, тражио папир да ми кажу и покажу да ли радим за страну службу, британску или не знам коју, али су рекли да ниједан податак, ниједну информацију немају да сам на било који начин повезан са њима. Ја сам сад једини политичар у Србији који написмено има да није шпијун. Многи други мораће сами то да говоре неки други пут или ће их нека Наташа натерати да се тиме баве. Ја нисам због тога посебно срећан нити ме то посебно интересује, важно ми је због Данила и Милице. Као што сам рекао, био сам у праву какав ће одговар да буде зато што колико год да неко измишља овако нешто не може да измисли.
Изволите ако имате неко питање још. Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.