Вести

СНС може извући Србију из кризе

• Кажете да је власт пројектовала изборе за децембар. Па, зашто их нису расписани, да ли зато што нема статуса кандидата?
- То са статусом кандидата погодило је све грађане Србије и сви из тога морамо да извучемо поуке. Само не мора власт, јер она остаје ту где јесте. Шта је највећа грешка? Да су прихватили захтев СНСа, а имали смо та два величанствена митинга у фебруару и априлу, мислим да би освојили више гласова него данас. За то нико од њих не преузима одговорност ни у странкама које воде. Да смо изашли на изборе, можда би били изједначени. Требало је да распишу изборе, јер би тако спасили Србију. Често сам самог себе прекоревао, а када би ме неко питао шта сматрам својом грешком, рекао бих да је моја грешка то што смо одустали од захтева за ванредним парламентарним изборима.

• Да ли стварно верујете да може да дође до промене власти у Србији и да ли би нова влада извела земљу из кризе?
- То је и могуће и до тога мора да дође. Још се није десило да се нека земља, па ни сама Србија кроз историју, није извукла из кризе. Истина, криза је објективно погодила и државе од којих зависи наша будућност. Међутим, са седам милиона становника нисмо ми превелики проблем ни за једну државу која са нама сарађује. У Србији мора да се рашчисти са тим да ли само власт треба да живи или прво треба да се омогући народу да живи. Треба да се рашчисти да ли је крађа једини начин да остваре амбиције, да се дође до килограма хлеба, или куће на мору. У Србији треба да се рашчисти да ли су јавна предузећа приватна имовина политичких странака, или имовина свих грађана.

• Актуелна власт није решила проблем Косова и Метохије. Како ћете то ви урадити, када дођете на власт?
- Проблем са КиМ мора да се реши. Сећате се кампање за претпрошле председничке изборе? У једном телевизијском дуелу директно сам питао садашњег председника зашто се не инсистира на Резолуцији 1244, зашто не тражимо да се 1.000 војника и полицајаца врате у покрајину, зашто наши цариници нису на прелазима? Пре неколико месеци Ивица Дачић је рекао да ће инсистирати да врате нашу војску и полицију, али то никада нису спровели. Србија се од 5. октобра 2000. године само повукла са КиМ, а посебно 2001. са ДОСовом владом. Са почињањем ових преговара и применом договора ви одједном сазнајете колико је Србија далеко отишла у признавању КиМ. То је проблем који мора да се реши, а реално стање је Резолуција 1244. Ко жели да се бави политиком, за њега је КиМ саставни део Србије. Тако пише у Уставу. Онај ко води Србију пред собом мора да има Устав и да чита шта тамо пише.

• Да ли ћете да поништите неки договор уколико установите га није у складу са Уставом?
- Оно што је договорио Борислав Стефановић мора да иде пред посланике, у Скупштину.

• Очекујете ли ипак да у марту Србија добије статус кандидата и уколико на КиМ остану барикаде?
- Барикаде нису проблем. Тако је било и са Младићем, Караџићем... Следеће су институције на северу КиМ. Укинете барикаде, укинете болнице, после тога Универзитет. Да ли има неког комплетног плана? Нећу да решавам тачку по тачку проблема, хоћу да решавамо цео проблем. И нећу да то решава СНС, хоћу да то сви решавају, јер се тиче свих. Зато упорно у јавности тражим да укључе и СНС у преговоре. Шта год договоре са нашим преговарачима, за Албанце је добро. Ми можемо и добро и лоше. Изгледа да договарамо само лоше ствари. Ниједну добру ствар за Србију нисмо договорили, ниједну добру ствар за Србе са КиМ, а посебно за Србе са севера КиМ. Како се зове та добра ствар?

• Нисте ми одговорили да ли ћемо у марту га добијемо кандидатуру?
- Чуо сам ја то ваше питање. Једну опкладу за кандидатуру сам већ изгубио. Сада више нисам такав оптимиста. Ми губимо време, а преговори ће почети негде крајем јануара, можда у фебруару. Тада ће почети велики притисак. Мислим да је власт тренутно подложна притисцима, зато што им све зависи од статуса кандидата, а СНСу не зависи све од тог статуса. Остаће влади СНСа не само да се бори за почињање преговора, него највероватније и за статус кандидата.

• Пошто улазимо у изборну годину, да ли СНС шири свој круг коалиционих партнера?
- Ширимо круг људи са којима разговарамо, ту су представници различитих удружења и организација, а разговараћемо и са представницима политичких странака. Желимо да видимо да ли могу да поштују наш став да онај који победи треба да формира
владу, а да мали не могу у то после да се мешају, већ да могу да помогну да се влада формира. Разговараћемо и са странкама националних мањина о томе да ли онај ко победи може да рачуна да они с њим формирају владу. Постоје странке које ћемо питати да ли су задовољне радом владе, ту мислим и на ПУПС и на странку Расима Љајића - СДПС. Ко је задовољан, нека остане у тој коалицији, ко је од грађана задовољан, нека гласа за ове који су до сада били на власти. Али, мислим да је много више оних који нису задовољни.

• Шта је са ДСС-ом? Да ли очекујте га се ваши ставови негде приближе?
- Ми смо сада у најбољим могућим односима, а мислим и у најбољим до сада. Поштујемо договор постигнут између Војислава Коштунице и мене, да не коментаришемо туђе поступке, идеје, понашање. Једина је ствар која нас раздваја јесте однос према ЕУ, односно време. Они би данас прекинули преговоре са ЕУ, а ја мислим да само ратове треба брзо обавити и брзо прекидати. На преговорима треба инсистирати све док је то могуће. Ми ништа не губимо разговорима са ЕУ. Прихватањем европских вредности, које је прихватила још влада Војислава Коштунице, не губимо.

• Да ли сте разговарали са Борисом Тадићем?
- Не, од 18. априла, када је долазио у Скупштину да ме обиђе док сам штрајковао. Отада се више нисмо ни видели, ни чули. Штета. Ја потпуно другачије разумем политику. Да ме је позвао, отишао бих. Наши разговори, које смо пре тога имали, нису се тицали коалиција и сарадње, него искључиво решавања великих државних проблема, као што је КиМ.

• Имате ли времена за породицу, поред посла у политици?
- Почео сам да избегавам обавезе суботом и недељом, зато што је моја породица велика, зато што треба да стигнем да бар једном недељно видим све унучиће, синове, снахе. У селу у Бајчетини имам велико имање, које обрађујемо жена и ја. Ту је огромна башта, која има око 14 ари, воћњак са више од 700 стабала различитог воћа. Ту је скоро пет хектара шуме, скоро четири хектара окућнице, која треба да се покоси.

• Да ли идете код комшија у селу као политичар?
- Како да идете као политичар код људи који вам знају оца, деду и прадеду? Прича се о ситуацији и говори се о томе како је то некада изгледало. Од мог имања, па рецимо до планине где су ишли у шуму за дрва, има много ливада, где је било на стотине људи. Неко је косио, орао, а неко копао. Данас можете месец дана да пролазите туда, да не сретнете никога осим ловаца. Разговарамо о томе како је све то некада било једноставније, скромније, боље, али и много честитије. Било је много деце. Ја сам њихов и нисам дошао ту да купим плац, направим викендицу, па да треба да ме нешто истражују. То је однос са људима који су одрастали уз моје. Мој отац је до женидбе, одмах по завршетку Другог светског рата, сишао у Крагујевац. Мене то вуче и сматрам да те недеље нисам урадио ништа ако на неколико сати не одем. Углавном две ноћи проводим у селу.

• Да ли припремите и дрва за огрев?
- Идем у дрва и дрва спремам заједно са комшијама. Немам трактор, па се испомажемо. Поред тога супруга и ја беремо гљиве, траве. Скупљам воће, које стављам у каце. Од тога правимо сокове, а и ракију. Углавном правим ракију коју поклањам, јер је много имам.
Имам 14 врста врхунских ракија

• Многи, па и политичари, хвалили су вашу ракију.
- Углавном такву ракију нису пили. Правим је у старом бакарном казану. Никада не печем сам, увек је ту друштво. Чим виде дим, скупљају се. Када они пеку ракију, ја одем код њих. Учим их оно што сам ја научио. Није довољно то што су отац и деда пекли ракију, јер мора да се ради савремено да би добили врхунски производ. Имам 14 врста врхунских ракија. Једног дана, када престанем да се бавим политиком, посветићу се озбиљно томе.

Принова до Божића

• Где ћете дочекати Нову годину и са ким?
- Нову годину дочекаћу у Крагујевцу. Тако сам се договорио са синовима. Нећемо ићи у село, јер ако напада велики снег, не знам како би стигли до породилишта. Очекујемо да се моја старија снаха Милица породи око Божића. Може да се догоди да завеје, па нећемо да ризикујемо. Ту ноћ провешћемо у Крагујевцу код сина, а 1. јануара се пењем у село.

Аутор: ПРЕДРАГ ЈЕРЕМИЋ