Вести

СНС неће формирати Владу са ДС

томислав-николићДа ли је искључена свака могућност да формирате владу са ДС?
- Ево, ви сте паметњаковић! На основу чега закључујете да ћу ја да сарађујем са Тадићем? После свих увреда то је немогуће.

Питам вас јер се о томе и даље спекулише, а могућа је и пат позиција у којој ни СНС ни ДС неће моћи да формирају владу. Шта је онда опција - велика коалиција или нови избори?
- Нема те владе са ДС.

С ким ће онда Српска напредна странка да прави владу?
- Чак и ако с нашим коалиционим партнерима - Новом Србијом, Покретом "Снага Србије" и Покретом социјалиста не будемо могли да је формирамо, понудићемо мањинама учешће у влади. Пре свега СВМ.

А Коштуници?
- Коштуница и ја смо се договорили да се у међустраначким односима не вређамо и да на изборе идемо самостално. После избора бисмо могли да седнемо и видимо где се сударају принципи наших странака и да ли је могућ неки компромис за заједничко учешће у влади.

Шта ако вам постави услов као пре неколико година - можемо у владу, али ја сам премијер?
- Коштуница неће да постави такав услов. Најјачи бира премијера. То је уосталом био и повод за мој сукоб са Војиславом Шешељем пред прошле изборе. Шешељ је тражио да Коштуница буде председник владе, а ја сам се отворено побунио. Јер зашто бих ја трчао по Србији, ако ће Коштуница да буде премијер. Ми освојили 30 одсто гласова, а он са 12 да буде премијер. Не може.

Је ли то био почетак вашег краја са Шешељем?
- Јесте, то је био почетак нашег разлаза. Ишао сам чак у Хаг да убедим Шешеља да Коштуница не би требало да буде премијер, али нисам у томе успео.

Да ли вам је лакнуло када сте чули да се Шешељ највероватније неће вратити пре избора?
- Нисам о томе уопште размишљао. Има у Скупштини десетак малих "шешељића" који лају и уједају, тако да један мање или више потпуно ми је свеједно.

Да ли сте који пут сањали Шешеља од разлаза?
- Не. Сањам само пријатне снове.

Ко је још ваш потенцијални партнер? Прича се да преговарате са ПУПС-ом?
- Оптуживали су и Кркобабића и мене да имамо контакте и да радимо на разбијању владе, а то није тачно. Он мора да размисли да ли је његова коалиција са СПС била делотворна или неуспешна. И зашто је ПУПС постао мета због онога што чине ДС и СПС.

Шта би у вашој влади био Јован Кркобабић? Поново вицепремијер?
- О свему бисмо могли да разговарамо, знамо се 18 година. Никада ружну реч један другом нисмо упутили, никада нисмо имали идеолошки сукоб. Ја не разбијам ниједну коалицију, али СНС и ПУПС би могли да сарађују у будућој влади. И Кркобабић би могао да добије место на којем може највише да допринесе.

Са Дачићем нећете да правите савез?
- Ако Дачић овако настави, људи ће поставити себе питање: зашто бих гласао за СПС, када је то глас за ДС? Зашто онда одмах да не гласам за ДС? Ако Дачић каже: "Да ја одлучујем, расписао бих изборе пре три месеца, поделио бих Косово између Србије и Албаније", ако је то програм његове странке, а не испуњава се, него се реализује само програм ДС, зашто би народ гласао за СПС? Дачић мора у кампањи да покаже какву опцију заступа.

Значи не искључујете савез са СПС?
- Никога не искључујем осим ДС и СРС.

Могли бисте са ЛДП?
- Ма добро, нити Чеда хоће с нама, нити ми са њим. Чеди је циљ да освоји 5,3 одсто гласова, да уђе у парламент и лагодно живи.

А Динкић?
- Никакве разговоре о томе нисмо водили. Динкић је део система. И веома ми бесмислено звучи да ће да се бори против партијске државе, када ниједан кадар из Г17 није престао да буде директор у тренутку када он креће у кампању против партократије. Динкић има саветнике у иностранству и спроводи њихове теме у Србији својим уцењивачким капацитетом у влади и средствима из јавних предузећа које воде његови људи. Има репутацију да је узрок свих економских суноврата у Србији. Нека настави са својом политиком, а не да се окреће нама да би поново био на власти. Или нека прекине да се бави политиком.

Како сте ви доживели Динкићеву подршку вашем страначком колеги Горану Кнежевићу? Као намигивање СНС или другачије?
- Да намигује СНС, онда би разговарао са Вучићем или са мном, а не са Кнежевићем. Кнежевић је један од најјачих стубова СНС, посебно за изборе у Војводини.

Је ли Кнежевић ваш кандидат за војвођанског премијера?
- Видећемо, нисмо још о томе разговарали у странци.

Демократе вас прозивају због савеза с Карићем. Зашто сте направили пакт с човеком који је побегао од српског правосуђа?
- ДС не дозвољава Карићу да да исказ чак ни преко видео-линка. Заборавили су да су му вратили екстрапрофит без правоснажне судске пресуде. ДС је све до склапања нашег споразума, па и дан-данас у неким локалним самоуправама у коалицији са Карићем, укључујући и Војводину. Карић није криминалац када сарађује са ДС, подржи Тадића и омогући му победу на председничким изборима, али постаје криминалац оног тренутка када почне да сарађује са СНС.

Ко може да вам верује да Карићу нећете опростити могуће грехове?
- Карић неће бити амнестиран ни помилован, већ ће држава сигурно истражити шта је радио. Одговараће, ако је крив.

А Велимир Илић чији су кључни директори похапшени?
- Ако су Вељини директори похапшени, то не значи да је Веља криминалац. Чак не значи ни да су ти директори криминалци док не видимо пресуде. И да буду осуђени, шта Веља има с тим. Нема Илићеве командне одговорности. Онда би и Тадић као шеф државе требало да буде у затвору због те командне одговорности. Илић је истрајан и упоран човек, можда мало мање обазрив према медијима. Мене је ДС научио да будем обазрив, јер сваку реч која "личи" да је против ЕУ одмах шаљу европским амбасадорима у Београду.

Јесте ли ви дефинитивно кандидат СНС за премијера?
- Све зависи од тога да ли ће Борис Тадић схватити да су Србији потребни општи избори.

Сад тражите и председничке изборе?
- Не тражим, али то би било најбоље за Србију. Ако СНС победи на изборима, онда би Тадић требало да поднесе оставку.

Стиче се утисак да бисте ви, ипак, пре били председник, него премијер?
- Уколико буду одржани само парламентарни, онда ћу бити премијер.

Дакле, нећете моћи више у председничку трку?
- Ако се влада стабилизује, Србија крене добрим путем, успоставе се добри односи, заврше се реформе, почну преговори са ЕУ, обезбеди се сарадња са Русијом и земљама БРИК-а, онда могу полако да се склањам из динамичне политике и кандидујем за председника Србије. Али, не бих водио Србију са позиције председника државе као што то очигледно ради Тадић. Изазов је извући Србију из институционалне кризе, а то је по Уставу дужност премијера, а не председника. С друге стране, постоји и тај лични изазов. Два пута сам ја побеђивао Тадића, а два пута он мене. Ја њега два пута у првом кругу, а онда они сви мене заједно у другом кругу. Мислим да не бих смео да дозволим Тадићу да победи само зато што му ја нисам био противкандидат.

Не страхујете од још једне Пирове победе, да победите у првом кругу, а у другом изгубите?
- Нема више ко да подржи Тадића у другом кругу. Зашто би СВМ подржао кандидата који не победи у првом кругу, зашто би се опредељивали у другом? Тадић је изазвао сукобе међу муслиманима у Рашкој, тако да ни у Санџаку не би добио потпуну подршку као некада. А Тадић не би ни могао трећи пут да се кандидује, јер би то било противуставно.

Како противуставно када има право два пута да се кандидује, а по новом уставу ово му је први мандат?
- Није тачно. И по старом и по новом уставу има право да буде само два пута председник. Има представка о томе да ли може или не може код Уставног суда и СНС ће поштовати ту одлуку суда. Али, нека се кандидује још сто пута ако хоће.

Не бисте пристали на кохабитацију?
- Познајем Тадића и он не би могао да сарађује са владом коју ја будем водио. Ја стриктно поштујем Устав, и морао бих да га опомињем увек када га погази. Тадић је заборавио да је Устав надлежности пренео на Владу, а не на председника. То што он сматра да је најјачи у ДС и што мисли да једини може да реши економске, политичке, правне, социјалне, фудбалске, тениске проблеме - не пише у Уставу.

Како коментаришете нека истраживања која говоре да би присталице СНС на месту премијера највише волеле Александра Вучића?
- Не знам за та истраживања.

Да ли бисте Вучићу препустили да буде мандатар за састав владе?
- Волео бих да Вучић буде градоначелник Београда.

Кога бисте поставили за министра полиције? Дачића, ако направите савез?
- Могао би и Мађар из СВМ да буде министар полиције.

Је ли ваш страначки колега, а бивши секретар у Председништву Србије Владимир Цвијан најозбиљнији кандидат за министра правде?
- Не, није.

Хоћете ли сменити...
- Тијанића?

Како сте знали за кога ћу да вас питам?
- Исто вече. Сменићу Тијанића исто вече кад дођем на власт, јер ми не треба слуга на функцији директора Јавног сервиса. Кад гледате дневник РТС, дође вам да плачете од беса колико сликају Србију као најнапреднију земљу на свету, а све уништено и упропашћено.

Ко још од директора може да пакује кофере уколико дођете на власт?
- Одмах ће отићи сами, јер су сви директори јавних предузећа, установа, агенција партијски људи. И сами ће да спакују кофере када се промени власт.

Јесте ли одахнули што нећете морати да се бавите изручењима хашких оптуженика ако победите?
- Нисам, али ја не кријем да бих испунио ту обавезу. Ниједног часа нисам искористио прилику да нападам власт што је ту обавезу испунила.

Како нисте критиковали? Из ДС су вас оптуживали да сте изјавама после Младићевог хапшења показали право лице и да нисте за ЕУ?
- Јесте било критике зато што су држали те људе по два месеца сакривене пре него што су показали јавности да су ухапшени. За Хаџића сам читао да је ухапшен у понедељак, а Тадић је то објавио у уторак. За Караџића су знали где је годину и по дана пре него што су јавили да је ухапшен. Мислите да је Младић ухапшен у Лазареву? Јесте, богати. Она баба каже: "Младић није био у Лазареву, а кад су га донели, не знам".

Опоненти вам замерају да немате идеје. Откријте нам које ћете прве потезе повући ако дођете на власт, како бисте подигли животни стандард?
- Први потез је да се пољопривреда и енергетика у року од неколико месеци поставе као стубови ослонца Србије. А други су велике инвестиције у Србији које договарам са великим и моћним државама.

С којим амбасадорима у Београду најчешће контактирате?
- Са многима. Последње сусрете имао сам са норвешким и кинеским амбасадорима. На скуповима се углавном виђам са руским и америчким амбасадорима. Амбасадори земаља чланица ЕУ са шефом делегације ЕК Венсаном Дежером позвали су ме на заједнички ручак у Амбасаду Мађарске, где сам одговарао на њихова питања.

Шта су вас питали?
- Све што их интересује.

Јесу ли била тешка питања?
- За мене нема тешких питања.

Какав је епилог?
- Било им је потпуно јасно да је СНС за ЕУ.

А да вас је неко пре деценију питао да ли сте за улазак Србије у ЕУ, какав би био ваш одговор?
- Негативан.

Јесте ли се помирили са чињеницом да избора неће бити до краја године?
- То сам схватио у моменту када сам као председник странке учинио све што је у демократској држави могуће да убедим власт да распише ванредне изборе. Био је то покушај да личним примером покажем властима како други људи живе у Србији. То није успело, а остала је оптужба да бисмо ванредним изборима угрозили европски пут Србије, иако смо предлагали да њихов термин буде у децембру после одлуке ЕУ о кандидатури. У жељи да искрено подржим Србију на путу ка ЕУ, чини ми се да сам, али свесно, жртвовао најбољи могући тренутак за одржавање избора и за СНС и за саму Србију. Избори ће зато бити под неповољним околностима за СНС, али и за Србију. Морамо издржати овакву власт још неколико месеци дуже, јер је пут ка ЕУ важнији од тога да ли ће СНС освојити 42 или 40 одсто. Много је важније да не остане ниједна мрља, а ако се неко брука пред ЕУ, нека то буде ова власт.

Зашто нисте отишли у неку државну болницу, него у приватну? Јесте ли се плашили да вам случајно неко не угрози живот?
- Имао сам договор са великом државном болницом, али када ми је изненада позлило и када су се узмували лекари и саопштили ми да тог трена морам у болницу, тог тренутка, нажалост, свог великог пријатеља у којег имам огромно поверење и који је један од најодговорнијих у тој установи нисам могао да нађем. Тог часа ми је професор Бабић рекао да је најближи Клиничко-болнички центар "Београд" за који сам негде само чуо у назнакама. Нисам ни знао ни чије је, ни шта је, само сам знао да по именима професора Радовића и Хускића мора да буде врхунски.

Противници су вас прозивали да вас је на тај штрајк наговорио Вучић. Је ли то тачно?
- Ех, чак ни ја не могу Вучића да наговорим на свашта, а мене свакако не може нико да наговори на било шта. Не могу да причам ни породици, ни народу, ни медијима шта сам све морао да узмем у обзир када сам одлучивао како тог 16. априла да се заврши митинг. Био сам у великој дилеми како да митинг доведемо мирно до краја. То је било апсолутно немогуће, пошто су људи дошли да коначно нешто реше. Сви су ми говорили у фебруару смо се разишли, а у априлу нећемо. Молио сам народ да се разиђемо. Нису хтели ништа нажао да учине Београду, али нису хтели ни да се разилазе. Морао сам да размишљам шта да урадим, а да грађани оду кући. Штрајк је био једини могући начин. Нико ме није наговорио, а издржао сам колико сам могао.

Неки су очекивали да будете истрајнији?
- Трајало би то много дуже да сам узимао воду. После четири дана мој организам почео је да се ломи, јер је било немогуће издржати без воде. Да сам правио позориште, остао бих четири-пет месеци тамо, тобож на причешћу или на неком начину узимања вина, воде, хлеба. Нисам желео да угрозим ни свој, ни било чији живот. Ускрс и позив патријарха да се причестим на тај празник у Саборној цркви, а да потом нас двојица куцамо ускршња јаја био је прекретница када сам одлучио да прекинем.

Да ли су до вас допирале критике СПЦ да је ваш штрајк био нехришћански гест?
- Помогао ми је тај став СПЦ, иако нисам размишљао о самоубиству јер сам знао да се ништа тиме не решава. Нисмо се разумели, ја сам хтео да се жртвујем, а не да се убијем. А у историји хришћанства постоје многа жртвовања која су просветлила људе. Знао сам да не могу да учиним подвиг такве величине, али остало је забележено да је председник Србије дошао свеже подшишан да ме обиђе у Скупштину да би се сликао пред камерама. И од тада је ситуација лошија не за СНС, него за грађане Србије у целини. Настављена је агонија, а Србија тоне све дубље. Те изборе могли смо да завршимо док сам ја био у штрајку. И ништа се не би покварило ни у Србији, ни у односима са ЕУ. Ниједна обавеза не би остала неиспуњена, али би ЕУ када буде доносила одлуку о кандидатури знала са којом владом у Београду, чији је мандат четири године, има посла.

Јесте ли у контакту са председником Тадићем, када сте се последњи пут чули?
- Последњи пут сам се и чуо и видео 18. априла када ме је посетио. Више тих контаката неће ни бити, из више разлога. Када ме је звао да се консултујемо око Косова, ја сам прихватио тај разговор. И када сам га питао да ли ћемо да обавестимо јавност о нашем сусрету, Тадић каже: "Не треба, само смо разменили мишљења, хтео сам да знам коју моју одлуку би напао СНС, а са којом би био сагласан, и да ли ће та политика имати подршку у парламенту". После два или три таква састанка и страховитог пораста СНС, што је Тадићу био знак да са нама више не би требало да разговара, појави се Ивица Дачић и саопшти јавности да смо се председник и ја састали. Тада ја постављам питања - зашто ми је Тадић рекао да не мора да се зна, зашто је Дачић прихватио да буде спикер и зашто је Тадић рекао Дачићу, а не медијима.

Значи била су ипак та ваша четири сусрета пре митинга СНС?
- Јесу. Не бих ни крио, да ми то није рекао Тадић. Био је некоректан према мени тог 18. априла, и сви медији под његовом контролом, а нађите ми два која нису. Од тога дана су се фокусирали на Николића као на свог непријатеља о коме треба говорити најгоре, најружније, најнеисправније, да му се руши углед. И зашто бих ја више о било чему разговарао с Тадићем, јер је он наш разговор о Косову искористио за кампању против мене.

Планирате ли да организујете протесте на јесен?
- Видећемо. Знао сам и да априлски протест не допире до разума власти. Сматрам да се људи не би одазвали или би дошли са неким планом и намерама. То не одговора Србији, а једно разбијено стакло у Београду - то није моја политика. Ти људи који немају више шта да пруже својој деци сигурно не би могли да се мирно врате кући. Много обазривије и са пуно пажње упустићу се у организовање неког протеста, који не би био митинг у кампањи.

Кад крећете у кампању?
- Захуктавамо напредњачку машинерију која мора да победи на следећим изборима. У Београду смо већ кренули у кампању. Направили смо план по коме су људи који би у будућности требало да одговарају за судбину Београда почели да разговарају са грађанима, прво у приградским општинама, а на крају ће ући у срце престонице. Хоћемо да видимо који су највећи проблеми у Београду и обећамо народу како ће СНС да их реши. Други вид кампање креће у септембру са едукацијом свих наших активиста, не само на тему избора него о пољопривреди, енергетици, спољним пословима, образовању... А званичну предизборну кампању ћемо интензивирати на јесен, а када сазнамо термин када ће дефинитвно бити избори.

Ако бисте били премијер или председник, коју земљу бисте прво посетили?
- Кад бих могао да седнем ујутру у авион и увече се вратим, прво бих обишао Москву, Брисел и Вашингтон.

За ове две деценије колико се бавите политиком, ко је био ваш највећи политички противник?
- Најозбиљнији је био Слободан Милошевић.

Није Тадић?
- Он је лакши.

Ако не победите или не будете у могућности да формирате владу размишљате ли можда о политичкој пензији?
- Ја о пензији размишљам одавно, и да је Србија у правим рукама, не бисте ме уопште виђали. Али, ако ја одем у пензију, коме ће остати Србија? Зато морам да победим, а после завршеног мандата, за четири године, склонићу се из политике.


Данас Додик има моју подршку

Откуд ви код Милорада Додика кад сте до јуче износили најтеже оптужбе на његов рачун?
- Приликом тог сусрета говорио сам и о тешким речима које су биле изазване његовим изјавама да ако ја постанем председник Србије он нема о чему са мном да разговара. Данас више Додик не може да дође на митинг ДС а да не дође на митинг СНС. Додик схвата да је све то Србија - и ДС и СНС. Данас Додик има моју пуну подршку. Резултат нашег сусрета је - ако дође до промене власти, РС ће имати подршку из Србије, а Додик даје подршку било којој власти у Србији после избора.

Србији је потребан Милан Беко
Хоће ли Милан Беко имати повлашћен третман, ако дођете на власт, зато што је био један од ретких који вас је посетио у болници приликом штрајка?
- Он је и до сада имао повлашћен третман. Од тог дана га нисам видео ни чуо. Његов долазак је био одговор на моје изјаве да смо пријатељи, иако се нисмо видели годину и по дана. Јесмо пријатељи, нисмо у свађи. Када је дошао да ме обиђе ризиковао сам много, јер сам знао да ће медији то да сликају. Рекао је да ће доћи поново сутрадан, али није дошао.

Пошто је већ био министар, да ли бисте му понудили улазак у владу?
- Милан Беко је изузетно способан, Србији је потребан такав човек. Не бих га звао у владу само зато што је сада у сукобу са власти. Не мора да буде у влади, нека само људе у свету с којима сарађује убеди да је Србија земља у коју би требало улагати. Мени би то била довољна подршка.