Вести

СНС тражи да Влада каже шта треба да се уради са Косовом

Он је новинарима рекао да мисли да Влада не може да испуни услове које је у Мишљењу изнела Европска комисија до 9. децембра, када би Савет ЕУ требало да одлучи о статусу кандидата.

Николић је рекао да треба другачије преговарати и да Србија не може да буде "талац шкрипца" у којем се налази Влада.
"Ако је остало само два месеца да влада испуни захтеве да би мирно могла на изборе, Србија због тога не може да испашта", казао је Николић и додао да би испуњење захтева за укидање институција и равноправно учешће Косова на међународним скуповима било де факто признање Косова.

Николић је позвао Владу да изађе са коначним решењем за Косово и додао да грађани не могу више да живе у "илузуји и магли да нешто може ако не може".
"Позивам ту владу колико год да је у распадању и расулу и колико год да се припрема за изборе да изађе коначно са планом за Косово, пошто сви ми остали можемо да правимо планове, али не знамо шта је оствариво", казао је Николић.

Он је рекао да препорука ЕК не доноси превише користи за грађане и да не обавезује ни ЕК ни Савет ЕУ.

"Кад је ЕУ Хрватску практично примила у чланство и када отпочиње преговоре са другим државама насталим из бивше Југославије, није могла Србију да остави три степенице испод. Ово је награда грађанима Србије за много мука и одрицања ових 10 година", казао је Николић.

Он је додао да мишљење ЕК може грађане да остави у недоумици на који је начин Србија понашањем владе заслужила да добије статус кандидата.
"Поставља се питање како ми то све сиромашнији стичемо услове да уђемо у преговоре за чланство", казао је Николић.